Hans van der Spek (1942 – 2022)

afscheid / geliefd neurochirurg

Beeld privécollectie

Op 10 juni overleed op 79-jarige leeftijd Hans van der Spek. Hij was 31 jaar werkzaam als neurochirurg in Nijmegen. “Hans was geliefd bij zowel collega’s als patiënten.”

Hans van der Spek wordt geboren in Amsterdam en groeit op in Den Haag en later Noordwijkerhout. Zijn vader is psychiater en is onder meer geneesheer- directeur van de psychiatrische instelling Sint Bavo. Hans heeft een broer – die al op 55-jarige leeftijd overlijdt – en een zus. 

Van de Spek studeert geneeskunde in Leiden, wordt lid van studentenvereniging Augustinus en is daar een jaar lang bestuurslid. De onderlinge vriendschap is groot; tot op heden komt het bestuur nog steeds iedere laatste zaterdag in mei bij elkaar.

Na zijn afstuderen en het vervullen van zijn dienstplicht kiest Van der Spek in 1970 voor een opleiding in de neurochirurgie, die hij in 1976 afrondt onder professor Fons Walder, de grondlegger van de neurochirurgie in Nijmegen. Hij treedt toe tot diens maatschap en krijgt daarnaast een parttime aanstelling als wetenschappelijk hoofdmedewerker. 

Van 1987 tot 2007 werkt Van der Spek ook nauw samen met professor André Grotenhuis, die hem in herinnering brengt als een ‘geweldige collega, een voortreffelijk chirurg en een uitstekend opleider’. “Hij had een goede klinische blik en een sterk geheugen”, aldus Grotenhuis. Van der Spek sprak altijd een beetje brabbelend. Grotenhuis: “Ik zei altijd: ‘Hans spreekt zoals hij schrijft en hij schrijft zoals hij spreekt, namelijk: onverstaanbaar en onleesbaar’”. “Maar hij was niet verlegen. Bij een feest stond hij vaak op de tafel accordeon te spelen.” De zeer muzikale Van der Spek speelt meerdere instrumenten en heeft een absoluut gehoor. 

‘Op de verjaardag van zijn hondje trakteerde hij altijd’

Hij trouwt met de Française Violette Chouzenoux, verpleegkundige. Ze hebben een hondje, een chihuahua. “Hij was dol op dat beestje”, vertelt Grotenhuis. “Op de verjaardag van de hond trakteerde hij altijd het voltallige ok-personeel op chocoladehondjes of marsepeinen hondenbotjes. Niemand wist trouwens hoe de hond heette. Dat heeft hij altijd geheimgehouden.” 

Hans van der Spek is een verstokt roker en ontwikkelt COPD. Grotenhuis: “Tegen het einde van een grotere operatie riep hij steevast: ‘Tijd voor een hemostase-pauze!’ Tegelijkertijd was het wonderbaarlijk dat hij ook negen uur achter elkaar kon opereren zonder rookpauze.”

De neurochirurg is berucht om zijn krachttermen tijdens een operatie. Deze worden door het ok-personeel geturfd. “Bij zijn honderdste vloek ging er een enorm gejuich op. Daar reageerde hij dan quasi-verrast op, terwijl hij best wist wat er aan de hand was.”

Hans van de Spek sterft op 28 april 2022. Uiteindelijk is zijn COPD hem toch fataal geworden. Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen herdenkt hem als een kundig neurochirurg met hart voor zijn patiënten en als een man met humor: zijn speeches waren legendarisch.

Delen