Sonja Keizers (1967 – 2023)

afscheid / ‘Sonja was een echte vernieuwer’

Op 26 september 2023 is apotheker Sonja Keizers door een verkeersongeval om het leven gekomen. Keizers was onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Apothekers (NOVA).

Sonja Keizers werd op 19 juni 1967 in Amsterdam geboren in een gezin met een oudere zus en een tweelingzus. Ze studeerde van 1984 tot 1991 farmacie in Utrecht en ging daarna aan de slag op het toxicologisch lab in Utrecht. Vervolgens werkte ze ruim vijf jaar als apothe­ker bij SAL-apotheken in Den Haag. In 2000 behaalde ze een doctoraal Bedrijfs­kunde aan de Erasmus Universiteit en was ze twee jaar beleidsmedewerker op het ministerie van VWS. Hier werkte ze onder meer mee aan het beschikbaar maken van medicinale cannabis voor patiënten.

In november 2005 startte ze apotheek Pillen en Praten in Den Haag, die het gesprek met de patiënt centraal stelt en meerdere keren uitgeroepen werd tot de meest klantvriendelijke apotheek van Nederland. Pillen en Praten was Sonja’s love baby, schreven collega’s in een in memoriam. Bij het opzetten ervan kreeg ze hulp van Roger Sorel, destijds directeur van Brocacef, een van de volgesorteerde farmaceutische groothandels. Sorel omschrijft Sonja als een buitengewoon sportief, humoristisch en aardig mens. “Ze was iemand die serieus kon werken, maar met wie je ook kon lachen”, zegt hij. “Sonja was zeer gedreven en een echte vernieuwer in de apothekerswereld”, zegt haar echtgenoot én collega Paul Lebbink, die mede-eigenaar is van de Haagse Transvaal Apotheek.

‘Een buitengewoon sportief, humoristisch en aardig mens’

In april 2020 nam ze afscheid van de apotheek en ging ze aan de slag als consultant farmacie. Daarna was ze beleidsadviseur bij de Harteraad (vereniging voor patiënten met cardiale aandoeningen) en adviseur bij het Rode Kruis. Voor Plus Magazine beantwoordde ze iedere maand drie vragen van lezers.

Sinds 2017 was Sonja Keizers voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Vrouwelijke Apothekers (NOVA). Voor haar stond als een paal boven water dat de maatschappelijke achterstand van vrouwen (patiënt en ­apotheker) weggewerkt moest worden. Daar maakte ze zich samen met NOVA-bestuursleden sterk voor, onder wie apotheker Linda de Graaf. Beiden waren betrokken bij de European Women ­Pharmacists’ Meeting in september 2023 in Maastricht, waar NOVA gastvrouw was. De Graaf omschrijft Sonja als een opgewekt persoon met veel humor. “Zij sprak altijd met iedereen, kon heel goed luisteren en dingen van zichzelf met anderen delen.”

Volgens De Graaf beijverde Sonja ­Keizers zich ook voor het verbeteren van de toegankelijkheid van anticonceptie. “Ze zag met lede ogen aan dat tegenwoordig steeds minder jonge vrouwen de pil willen slikken en dat het aantal ongewenste zwangerschappen toeneemt.”

Sonja Keizers kwam om het leven bij een verkeersongeluk in Den Haag.

Delen