Akkoord met huisartsen

Demissionair minister Schippers van VWS heeft een financieel akkoord gesloten met de huisartsen, zo meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).  

Om de sterk oplopende zorgkosten terug te dringen, heeft Schippers van VWS afspraken gemaakt met huisartsen over bezuinigingen op geneesmiddelen, meer innovatie bij huisartsen en minder verwijzingen naar medisch-specialistische zorg. Andersom belooft Schippers dat de huisartsen de 99 miljoen euro die ze vorig jaar te veel hebben uitgegeven, niet hoeven terug te betalen. Verder zal ze zich sterk maken om de huisartsen ook dit jaar geen korting op te leggen.

In het akkoord is vastgelegd dat de uitgaven voor de huisartsenzorg volgend jaar met 2,5 procent mogen stijgen en dat de huisarts een centrale rol op zich neemt bij de verdere ontwikkeling van meer zorg in de buurt. Huisartsen gaan verder 50 miljoen euro besparen op de uitgaven aan geneesmiddelen door veel meer dan nu gebeurt de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.

Het akkoord maakt een einde aan een langdurige discussie tussen de LHV en de minister over te veel gemaakte kosten in 2009 en 2010. De onenigheid leidde eind 2011 nog tot een staking van huisartsen.

Delen