Altijd anders geweest

Hij was als kind al een buitenbeentje en bleef dat ook in zijn volwassen leven, waarin hij zich als tandarts in het bijzonder richtte op patiënten met angst. Door het toepassen van medische hypnose welteverstaan. Ton Gudde is nog steeds anders dan de rest. “Ik heb me nooit met de beroepsgroep geïdentificeerd.”

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: De Beeldredaktie/Bas Beentjes

Ton Gudde begon zijn tandartscarrière ergens eind jaren zestig van de vorige eeuw. Toen het nog heel gewoon was behandelingen als het uitboren van gaatjes zonder verdoving uit te voeren. Al snel had hij in de gaten dat heel veel patiënten bang waren voor de tandarts en dat een aanzienlijk deel van hen zelfs extreem angstig was. Zijn eigen reactie daarop zette hem uiteindelijk aan zich te verdiepen in onder meer autogene training en medische hypnose. “Ik merkte dat ik niet professioneel reageerde op angstige patiënten”, vertelt de inmiddels 76-jarige Gudde. “Soms reageerde ik heel routinematig, soms ergerde ik me kapot aan het gedrag van een patiënt en op een ander moment was ik juist heel meelevend. Dat was allemaal te ongeleid en niet professioneel, vond ik. Te betrokken bij het gedrag dat werd uitgelokt door mijn behandeling.”

Gedreven door de ontevredenheid met zijn eigen gedrag, reageerde hij op een advertentie in het tandartsenvakblad. Daarin werd door de Nederlandse Vereniging voor Medische Hypnose een cursus aangeprijsd. Met zes andere tandartsen volgde hij deze, om er vervolgens in de praktijk niets mee te doen.

Lees verder (pdf).

Delen