Amerika-ervaringen – George Sips

Stage, een tussenjaar of werkervaring opdoen: legio redenen om naar Amerika te gaan. Naar aanleiding van onze oproep halen lezers herinneringen op aan hun tijd in Amerika. Deze aflevering: George Sips (38), arts-microbioloog.

Met de VS heb ik een zeer bijzondere band, niet in de laatste plaats omdat ik er twee langere periodes heb mogen studeren en werken. De eerste keer in 2007 als coassistent in het Mount Sinai Medical Center in New York, de tweede in 2012 als onderzoeker binnen de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore. 

In Mount Sinai werden we – ook de jonge assistenten – geacht een das te dragen, bijvoorbeeld de echt Amerikaanse bow tie; de vlinderdas. Ik herinner me nog goed het bijzondere bezoek aan Macy’s met de vriendelijke adviezen; een rasechte New Yorkse ervaring op zich!  

Bijzonder waren ook de ochtendoverdrachten. Vaak geleid door een zeer ervaren oudere professor die er goede, open leermomenten van maakte, met vragen aan de arts-assistenten en coassistenten. En de uitermate leerzame ‘grand rounds’, zoals die bekend zijn uit het New England Journal of Medicine, waarbij een casus vanuit diverse perspectieven voor een grote zaal besproken wordt. 

‘Ervaringen in de Big Apple’

Mount Sinai had voor bezoekende collega’s woonruimte te huur in de buurt van het ziekenhuis. Daar woonde ik samen met vele internationale collega’s. Ook dat was een van de mooiste belevingen, omdat ik zo – los van het verblijf in New York – een super internationale ervaring opdeed. 

Het grootste verschil met Nederland was en is in mijn ogen het zorgstelsel waarbinnen, zoals bekend, (persoonlijke) kosten flink kunnen oplopen. Dit thema is natuurlijk frequent in het nieuws, denk aan de ook nu in verkiezingstijd zeer actuele zorgverzekeringsdiscussie rondom ‘Obamacare’.  Aan beide episodes heb ik veel mooie herinneringen en diverse contacten overgehouden. Zo had ik recent nog contact over de SARS-CoV-2-pandemie waardoor ook de VS zeer sterk getroffen is.

Delen