André Kertész – Mirroring Life

De Hongaarse fotograaf André Kertész(1894-1985) is beroemd om zijn poëtische beelden. Foam Fotografiemuseum in Amsterdam presenteert met Mirroring Life een overzicht van zijn omvangrijke oeuvre.

Kertész fotografeerde vooral boeren, zigeuners en landschappen. Daarnaast maakte hij graag speelse composities met zijn broers als figuranten. Ook tijdens zijn diensttijd in de Eerste Wereldoorlog fotografeerde hij veel. In 1925 verliet Kertész Hongarije om zich in Parijs te vestigen. Hij observeerde de stad van café tot park of keek simpelweg toe vanuit het raam van zijn appartement en probeerde poëzie in het alledaagse te vinden. Vanaf 1936 werkte de fotograaf in New York.

Mirroring Life toont meer dan 200 foto’s die in chronologische volgorde een overzicht van Kertész’ 70-jarige artistieke oeuvre geven. De tentoonstelling geeft inzicht in zijn creatieve vermogen om aan de hand van ongebruikelijke composities een nieuw zicht op de werkelijkheid te creëren. Het is een eerbetoon aan de fotograaf die door Henri Cartier-Bresson als een van zijn leermeesters werd beschouwd.

André Kertész – Mirroring Life – Foam  Amsterdam, t/m 10 januari 2018. foam.org

Delen