Op de bres voor de patiënt
Radar-presentator Antoinette Hertsenberg neemt met regelmaat de gezondheidszorg op de korrel. Of het nu gaat om artsen, de Inspectie, zorgverzekeraars of farmaceuten, bij Radar ligt de hele zorgsector permanent onder het vergrootglas. “Ik kan niet denken: ach, die artsen, die hebben we nu even genoeg gehad, laat ik ze maar met rust laten.”
Tekst: Roel Notten
Als presentator van het tv-programma Radar verdedigt Antoinette Hertsenberg (48) de belangen van de consument. Zo ook die van de zorgconsument, want de gezondheidszorg komt in het TROS tv-programma ruimschoots aan bod. Zo berichtte Radar over een niet goed functionerende Inspectie, over uiteenlopende vergoedingen van behandelingen door zorgverzekeraars en over farmaceuten die te dure geneesmiddelen produceerden.
“Vooral de case van de Inspectie is mij bijgebleven”, vertelt Hertsenberg. “De IGZ is toch het laatste loket waar mensen naartoe kunnen om hun beklag te doen over een arts. Als dan blijkt dat zo’n organisatie structureel niet goed functioneert, dan pakken we dat op. Het is zo belangrijk dat je als burger met je klachten ergens terecht kunt, dat er iemand is die al die klachten bundelt maar die ook laat zien dat het bij een bepaalde arts of in een specifiek ziekenhuis wel heel erg vaak misgaat. Zo’n alarmsysteem moet ergens zijn. Dat mag je hopen althans.”
Antoinette Hertsenberg is zeer begaan met het lot van patiënten. De strijd tegen onrechtvaardigheid lijkt in haar bloed te zitten. Ze herinnert zich het verhaal over een orthopedisch arts in het Waterlandziekenhuis die fout op fout stapelde en hiermee onherstelbare schade aanrichtte: “Wat mensen daar is aangedaan… Er was een vrouw van mijn leeftijd, net als ik ook met drie kinderen, die na een verkeerde behandeling van deze arts niet meer thuis kon wonen en nu dus voor de rest van haar leven in een verpleegtehuis zit. Moet je je eens indenken dat dát je overkomt. Dat je op deze leeftijd je verdere leven tussen de bejaarden moet slijten. Ondenkbaar. Ik snap wel dat het een keer mis kan gaan, maar als er vaker dan gebruikelijk discutabele methodes gebruikt zijn, dan zullen wij daar met Radar aandacht aan blijven besteden.”
Lees verder (pdf).