Apotheken weigeren contracten

Klanten dreigen met ingang van het nieuwe jaar weer contant te moeten afrekenen bij de apotheek, omdat de onderhandelingen tussen apothekers en zorgverzekeraars zijn vastgelopen. Dat stelt de Associatie van Keten-apotheken in een brief aan minister Schippers van VWS, zo meldt de Volkskrant.

 

Volgens de associatie weigeren negen van de tien apothekers voorlopig een contract met zorgverzekeraars te tekenen. Dat contract zal volgens hen leiden tot verdergaande bezuinigingen op personeel, slechtere openingstijden en minder maatregelen voor het verbetering van veiligheid.

Volgens apothekersorganisatie KNMP staat het voortbestaan van dienstapotheken (met avond- en nachtdiensten) op het spel. De voorgestelde vergoeding voor deze relatief dure apotheken is volgens de organisatie ontoereikend om de kosten te dekken. Per 1 januari dreigen patiënten hierdoor in avond- en nachtdiensten voor acute farmaceutische zorg contant te moeten gaan afrekenen, aldus de KNMP, in een brandbrief aan minister Schippers.

De onderhandelingen tussen verzekeraars en apothekers verlopen moeizaam omdat volgens de organisaties de helft van de apothekers dit jaar verlies zal lijden. De inkomsten van de apothekers zijn sinds 2008 gedaald en daar kwam dit jaar het effect bij van geliberaliseerde prijzen en tarieven.

Lees verder in de Volkskrant.

Delen