Concept voor soa-zorg

ondernemen / De toegevoegde waarde van digitalisering

Naast zijn opleiding tot arts-microbioloog zette Bas Mourik een soa-zorgconcept op. Als jonge klare zet hij dit nu fulltime door.

Waar in zijn vakgebied zou digitalisering echt van toegevoegde waarde kunnen zijn? Dat vraagt Bas Mourik (36) zich af als hij in 2018 in het LUMC begint aan de opleiding tot arts-microbioloog. “Ik kwam al snel uit bij soa-zorg”, blikt hij terug. “Deze doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren die digitaal vaardig zijn én drempels ervaren om zich op soa’s te laten testen. Sommigen voelen zich hier ongemakkelijk bij, en soa-diagnostiek bij de huisarts gaat ten koste van hun eigen risico.”

Mourik komt vervolgens al snel tot de conclusie dat alleen een discreet online consult niet volstaat. “Als dat consult aanleiding geeft om diagnostiek te doen, moet men daarvoor langs kunnen komen in een kliniek met een klein lab, zodat ze direct uitslag, behandeling en advies kunnen krijgen.”

Samenwerking

Zijn plan mondt uit in een non-profit-project: Zinnige InfectieZorg (ZIZ), onder de vleugels van het LUMC. Maar voordat Mourik zijn hybride soa-zorgpad kan starten, moet hij de nodige partijen overtuigen van de meerwaarde. “GGD Haaglanden was gelijk enthousiast. We hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten en mandaat gekregen om, net als de GGD’en, soa-medicatie ter hand te mogen stellen. Met zorgverzekeraar CZ hebben we een zorgprestatie aangevraagd bij de NZa.”

Met succes: de zorgautoriteit geeft in juli 2022 een beschikking af voor een experimentele zorgprestatie voor drie jaar. Zelf betalen patiënten vanaf € 25,- voor een soa-test, behandeling en advies. Zorgverzekeraars – inmiddels hebben ze bijna allemaal een aansluitingsovereenkomst getekend – betalen per patiënt ook € 25,-. “Sommige verzekeraars vreesden aanvankelijk dat het té laagdrempelig zou worden en mensen onnodig langs zouden komen. Inmiddels kunnen we aantonen dat dit zeker niet het geval is.”

Gewaarschuwde partner

Sinds Mourik vorig jaar zomer officieel een ZIZ-kliniek is gestart in Den Haag (“Omdat het een stad is met een hoge soa-incidentie”) staat de teller op zo’n 3.000 bezoekers. “Het vindpercentage ligt rond de 24 procent, dat is hoger dan bij de huisarts. En omdat mensen binnen 90 minuten de uitslag hebben én zonder afspraak kunnen binnenlopen, onderbreken we snel de transmissieketen. Als iemand ’s ochtends hoort dat hij een soa heeft, staat ’s middags de gewaarschuwde partner vaak al op de stoep.”

‘Ik hoop dat ZIZ over vijf jaar een begrip is en dat er meerdere locaties zijn’

Naast Mourik – die de medische supervisie op afstand doet – werken er alleen een soa-verpleegkundige en een laborant, tevens baliemedewerker, in de kliniek. “De laatste tijd hebben we weleens veertig patiënten per dag. Omdat we per se die vrije inloop willen houden, is de eerstvolgende stap het verruimen van de openingstijden van vier naar zes dagen.”

Break-even draaien

Mourik is inmiddels klaar met zijn opleiding, maar gaat nog niet als regulier arts-microbioloog aan de slag. Eerst wil hij zich vol op de verdere ontwikkeling van ZIZ richten. “Belangrijkste is nu aantonen dat we break-even kunnen draaien, dat het concept echt werkt.” Als dat lukt, wil hij opschalen. “Ik hoop dat ZIZ over vijf jaar een begrip is en dat er meerdere locaties zijn.”

Dan zal het project ook verzelfstandigd moeten worden, erkent Mourik, maar rijk hoeft hij er niet van te worden. “Het ondernemen vind ik leuk, zolang het aansluit bij de principes van arts zijn. Er is al meer dan genoeg commercialisering gaande in de zorg en dat heeft tot nu toe niet tot betere of passender zorg geleid. Ik wil van betekenis zijn en impact maken, en dát lukt hiermee.”

Delen