Griepprik uitbesteden

ondernemen / Huisarts Eva van de Beek wil griep- en pneumokokkenvaccinatie overnemen

Huisarts Eva van de Beek wil collega’s ontlasten door met haar bedrijf de griep- en pneumokokkenvaccinatie over te nemen.

Hoewel vaccineren geen kerntaak is en de uitvoering veel tijd kost, wil de meerderheid van de huisartsen de griep- en pneumokokkenvaccinaties aan hun patiënten blijven geven. Dat bracht de LHV vorig jaar naar buiten na een ledenraadpleging. “Ik vind het ook een leuk onderdeel van het vak”, zegt huisarts Eva van de Beek (50), praktijkhouder in Hilversum. “Maar toch hoor ik bij de groep huisartsen die het te ontregelend vindt voor de praktijk. Er gaat veel tijd zitten in de voorbereiding, de logistiek en het beantwoorden van vragen. Terwijl huisartsen en doktersassistenten al zo’n hoge werkdruk hebben.”

Kleinschalig

Toch vindt Van de Beek niet dat de GGD deze vaccinaties zou moeten overnemen. “Het moet wel kleinschalig en persoonlijk blijven, dat is belangrijk, ook voor een hoge opkomst.” En dus bedacht ze een tussenvorm, samen met Richard van Rouwendaal, eigenaar van een evenementenbureau. “Hij heeft kennis van logistiek, ik van de zorg. Brainstormend kom je dan tot leuke ideeën.” En zelfs tot een bedrijf: Premium Vaccination.

“We zijn een samenwerking aangegaan met verzendhuis DMDR. Huisartsen die hun prikken willen uitbesteden, sturen het bestand met geselecteerde patiënten naar DMDR. Daarna nemen wij het over. Patiënten krijgen een oproep thuis met een dag en tijdstip, maar ook met een code waarmee op jouwvaccinatie.nl de afspraak eenvoudig kan worden aangepast. Wij verwachten dat die flexibiliteit en een avondopening bijdragen aan een hoge opkomst.”

Zo geeft de eigen huisarts wel de zorg, maar heeft die niet de administratieve en organisatorische belasting

De LHV heeft laten weten het initiatief niet te steunen, omdat het niet in lijn is met het uitgangspunt dat de eigen huisarts vaccineert. “Die mogelijkheid is er wel”, zegt Van de Beek. “De huisarts die de prikken uitbesteedt, kan zelf helpen met vaccineren, tegen een zzp-tarief. Zo geeft de eigen huisarts wel de zorg, maar heeft die niet de administratieve en organisatorische belasting. Sowieso is er altijd een huisarts op de vaccinatielocatie aanwezig als eindverantwoordelijke.

Verder maken we gebruik van geneeskundestudenten, assistenten en haio’s uit de regio. De vaccinatielocaties die we tijdelijk inrichten, bevinden zich gewoon in een kerk of buurthuis en altijd op maximaal 15 minuten van de huisartsenpraktijk. Er staat een gastvrouw bij de deur. We zorgen voor privacy en gebruiken algoritmes om rijvorming te voorkomen.”

Huisartsen die het vaccineren uitbesteden, krijgen wel een deel van de vergoeding. “We hopen dit uiteindelijk op grote schaal te gaan doen, daarom hoeven de marges niet zo groot te zijn. Het streven is dat een derde van de vaccinatie-inkomsten bij de huisarts blijft, die wel zelf de mailing via DMDR moet betalen.”

Pilot

In oktober hebben Van de Beek en haar compagnon een pilot gedaan met drie praktijken in de regio Hilversum. “Huisartsen, assistenten en patiënten waren tevreden, en de pilot heeft ons leer- en verbeterpunten opgeleverd. Bijvoorbeeld dat we onze helpdesk moeten opschalen en anders moeten inrichten. In de week dat de uitnodiging op de mat viel, kregen we gemiddeld 24 telefoontjes per dag.

Vaak wil men gewoon even bevestiging: ‘Mag ik echt de coronaprik met de griepprik combineren?’ Normaal komen al die vragen bij de praktijk terecht. Door het hele vaccinatieproces over te nemen, ontlasten we huisartsen en assistenten echt. In 2023 willen we dat gaan doen voor alle praktijken in Nederland die er behoefte aan hebben.”

Delen