Architectuur – Privétuin Piet en Anja Oudolf

Misschien is tuinarchitect Piet Oudolf (1944) buiten Nederland beroemder dan in eigen land. Vooral in Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is hij bekend en geliefd.

Zijn beroemdste werk is waarschijnlijk de Gardens of Remembrance in New York. Oudolf ontwierp de tuinen ter nagedachtenis aan de mensen die omkwamen bij de aanslagen van 11 september 2001.

Oudolf is een representant van The Dutch Wave – ook wel Het Nieuwe Tuinieren of De Hollandse Vasteplantengolf genoemd – een stroming die zich laat inspireren door natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (seizoenen). Van Oudolf wordt gezegd dat hij schildert met bloemen en gewassen, maar zelf vergelijkt hij zijn planten weleens met toneelspelers ‘die in elke nieuwe tuin een andere rol kunnen spelen’

Die ‘acteurs’ treden ook op voor publiek in de eigen tuin van Piet en Anja Oudolf in het Gelderse Hummelo. Het echtpaar stelt hun tuin op gezette tijden open voor bezoekers. Liefhebbers opgelet, want dat doen ze in 2018 voor het laatst.

Privétuin Piet en Anja Oudolf, Hummelo, 26 juli t/m 27 oktober donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. oudolf.com

 

Delen