Audities NSO 2013 in aantocht!

In 2013 speelt het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van dirigent Ivan Meylemans de eerste symfonie van Mahler. Van 1 tot 5 oktober 2012 zullen in Groningen, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam de auditierondes plaatsvinden. Kandidaten kunnen zich nog aanmelden.

 

 

Na de audities maken de geselecteerde musici op  22 en 23 december tijdens een repetitieweekend kennis met de overige leden van het NSO. Hier zal voor het eerst Mahler samen worden gespeeld en wordt ook tijd besteed aan de opdrachtcompositie van Mayke Nas. Ook ontmoeten de musici de 18-jarige violiste Esther Yoo, vorig jaar nog finaliste in het Koninklijk Elisabeth Concours. Het NSO gaat haar begeleiden bij het Vioolconcert van Glazunov. In februari 2013 volgen de concerten.

Het NSO wordt ieder jaar opnieuw samengesteld met studenten die zich naast hun studie  bezighouden met klassieke muziek. Door middel van audities worden er ongeveer honderd studenten tot het orkest toegelaten. Doorgaans zijn daarbij veel studenten geneeskunde. Na de repetitieperiode wordt het programma een tiental avonden achter elkaar uitgevoerd op alle grote Nederlandse concertpodia. Traditiegetrouw wordt de tourneemaand afgesloten met een concert in een buitenlandse stad. Afgelopen jaar ging het NSO naar Rome. Eerder werd opgetreden in Wenen, Praag, Berlijn en Sint-Petersburg en in 2002, ter ere van haar vijftigjarig bestaan, zelfs in de Carnegie Hall in New York. Inmiddels is het orkest een begrip geworden in zowel muzikaal als studerend Nederland. Bij de concerten van het NSO zijn jaarlijks honderden mensen betrokken en de organisatie van de tournee ligt in handen van een zevental studenten (waaronder drie studenten geneeskunde), die hun studie een jaar onderbreken om zich fulltime met het NSO bezig te houden. Samen vormen zij het bestuur. Hierin worden zij ondersteund door de comités die de plaatselijke organisatie rondom de concertavonden voor hun rekening nemen.

In 2013 heeft het NSO haar 61ste tournee. De audities vinden plaats:
1 oktober: Groningen (RUG)
2 en 3 oktober: Utrecht (Parnassos)
4 oktober: Amsterdam (CREA)
5 oktober: Eindhoven (de Bunker)

Je kunt je nog aanmelden via het aanmeldformulier op de site van NSO

Delen