Bangkok voor beginners

Bangkok behoort tot ’s werelds best bezochte steden. De Thaise hoofdstad is geliefd om zijn tempels en paleizen, vriendelijke inwoners en ontelbare shopping malls, restaurants en tophotels. Maar het is ook een kolkende heksenketel; een betonzee groter dan de provincie Utrecht. Daarom: een handleiding ‘Bangkok voor beginners’. 

Tekst: Joris van Drooge

Verlaat de koele airco van Bangkok International Airport en u belandt direct in een drukkende plakhitte, ongeacht het tijdstip van de dag. Minstens zo zeker is dat u stuit op een lange rij geelgroene taxi’s. Dan kunt u Bangkok regel 1 in de praktijk brengen: vraag of de chauffeur op de meter rijdt. Spreek dus geen belachelijk hoge, zogenaamde ‘special price’ af. Geen meter? Geen probleem, dan neemt u gewoon een andere taxi. Het aanbod is letterlijk onuitputtelijk. Dan volgt de rit naar het hotel. Over snelwegen op poten, met uitzicht tot de einder over flats, laagbouw, winkelcentra, reclameborden zo groot als voetbalvelden en nog meer snelwegen. Op dat moment beginnen sommige first time Bangkokgangers, murw van de jetlag, licht te wanhopen. Wat moeten we in deze betonzee? Waar beginnen we?

Die wanhoop is nergens voor nodig. Niet voor niets is Bangkok uitgegroeid tot ’s werelds populairste citytrip. (Bijna 16 miljoen bezoekers in 2012, volgens onderzoek van een grote creditcardmaatschappij.) Regel 2: kom tot rust. Koel af in het zwembad, ontspan in de hoteltuin en wen aan de tropische hitte. Haasten heeft geen zin in Bangkok. Maak dan een plan. Alles zien is onmogelijk. Beperk uw schema tot twee of drie bezienswaardigheden per dag. Klassiekers als de Wat Pho tempel met de Liggende Boeddha, het Koninklijk Paleis en het teakhouten Jim Thompson House vormen een prima start.

Lees verder (pdf).

01-2014p054-057

Delen