Barbara Hepworth

Vanaf eind november brengt het Kröller-Müller Museum een eerbetoon aan Barbara Hepworth (1903-1975). Als eerste moderne vrouwelijke beeldhouwer vervaardigde de Engelse honderden beelden, waarbij ze binnen het beperkte abstracte vormscala van hol en bol verbluffend knap wist te variëren.

Tekst: Riki Simons

 

Dichter bij Amerika konden ze niet komen, de Britse en Europese kunstenaars die eind jaren dertig van de vorige eeuw – op de vlucht voor de crisis en daarna de oorlog – in St Ives strandden. Het plaatsje aan de kust van Cornwall lag niet alleen afgelegen, maar was ook goedkoop. En het licht, de zee en de heuvels waren er prachtig.

Lezersarrangement
Ter gelegenheid van de expo in Kröller-Müller stelde TUI i.s.m. Bilderberg Hotel Klein-Zwitserland voor de lezers van Arts en Auto een arrangement samen. Voor meer informatie, klik hier.

Prachtig is St Ives, een nog helemaal intact kustplaatsje boven twee weidse baaien, ook nú nog. Het vormt intussen de meest schilderachtige culturele hotspot van het hele Verenigd Koninkrijk. Duizenden bezoekers trekken er jaarlijks over de kinderkopjes naar de plaatselijke dependance van Tate Gallery en naar het meest spectaculaire van alle ateliers en kunstenaarshuizen, namelijk dat van Barbara Hepworth, St Ives’ beroemdste inwoner.

Lees verder (pdf).

AA-2015p068-070

Delen