Beroep onder de loep – Militair fysiotherapeut
Fysiotherapeut Susanne werkt op de marinebasis in Den Helder.
“De opleiding tot militair was een superervaring.”
Tekst: Andrea Linschoten Beeld: De Beeldredaktie/Peter Strelitski
De marinebasis in haar woonplaats Den Helder fascineert Susanne (26) altijd al. Ze kiest er bewust voor om daar stage te lopen: “Ik wilde meer weten over de marine en de mogelijkheden om daar als fysiotherapeut te werken.” Het bevalt goed, Susanne kan er direct na haar opleiding komen werken.
In tien weken krijgt ze op de Koninklijke Militaire Academie haar militaire training. “Dat was een superervaring, helemaal buiten mijn vak om, een compleet nieuwe wereld. Je gaat op bivak en leert met een wapen omgaan.” Het werk bevalt goed. “Het is breder dan alleen fysiotherapie, je neemt deel aan een missie of je doet een bergtraining met de mariniers.”
‘Het is breder dan alleen fysiotherapie, je neemt deel aan een missie of je doet een bergtraining met de mariniers’
De militaire zaken geven haar werk een extra dimensie. Zo is Susanne op uitzending geweest in Afghanistan. “Naast het behandelen van blessures door overbelasting, moest ik met de artsen beslissen of een militair nog inzetbaar was of teruggestuurd moest worden. Een grote verantwoordelijkheid.”
Behalve behandelaar is Susanne tijdens de uitzending ook een praatpaal voor haar patiënten, iets wat het werk bijzonder maakt. Vijf maanden van huis zijn valt Susanne eigenlijk wel mee. “Maar tijdens de kerstdagen denk je wel wat meer aan thuis.” De fysiotherapeut vindt dat ze door haar uitzending gegroeid is, in haar werk en persoonlijk.
Op de marinebasis werkt Susanne in de centrale ziekenboeg, waar ze veel contact heeft met de arts, bedrijfsarts, spoedarts en de collega’s van de röntgenafdeling. Het leukste van haar werk vindt ze haar patiëntenpopulatie, met veel sportgerelateerde klachten. “Als fanatiek sporter spreekt het mij aan dat de motivatie om te revalideren bij mijn patiënten hoog is.”