Beweegactiviteit wint prijs IBD-idee

IBD-idee, de prijs voor artsen met het beste idee om inflammatoire darmziekte (IBD) nog beter te behandelen, is dit jaar gewonnen door master physician assistant Frederieke de Bruijne en maag-, darm -, leverarts Frank Kubben van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Zij bedachten het programma ‘Beweegactiviteiten voor IBD-patiënten’. De prijs is in het leven geroepen door gezondheidsbedrijf MSD en de winnaars krijgen € 25.000,- om hun plan samen met MSD verder uit te werken en te realiseren.

Het winnende IBD Idee 2014 is gericht op het starten van beweegactiviteiten voor IBD-patiënten in het Rotterdamse ziekenhuis. Doel is om kracht en conditie te laten toenemen en vermoeidheid te laten afnemen. Verwacht wordt dat dit bij patiënten zal leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven. Kubben en De Bruijne willen in samenwerking met fysiotherapeuten een plan voor beweegactiviteiten opzetten en een ‘app’ ontwikkelen om de betrokkenheid van patiënten te bevorderen en beweegactiviteiten te kunnen volgen.

“Hiermee krijgen onze IBD-patiënten een extra hulpmiddel voor het managen van hun eigen ziekte, wat naar verwachting zal bijdragen aan de ‘patiënt-empowerment’ en aan de verbetering van de levenskwaliteit.”, vertelt De Bruijne.

De prijs voor het beste IBD Idee werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Om te kunnen winnen moet een idee in ieder geval innovatief zijn, de kwaliteit van leven voor een IBD-patiënt moet er door verbeteren en het behoort niet tot de standaardzorg in Nederland.

Delen