Herman Boerhaave

vvaa-top100 / 'Een internationale superster avant la lettre'

Wie heeft de grootste betekenis (gehad) voor de Nederlandse zorg? In aanloop naar het VvAA-jubileum stelden we u die vraag. Leden droegen in totaal maar liefst 374 namen aan. Op nummer 8 van de VvAA-top 100: Herman Boerhaave (1668-1738).

Arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker Herman Boerhaave is een internationale superster avant la lettre. Als hoogleraar bekleedt hij drie verschillende leerstoelen aan de Universiteit Leiden, de instelling waarvan hij later rector magnificus wordt. Ook is hij er directeur van de Hortus Botanicus. Boerhaaves lijfspreuk was simplex veri sigillum, eenvoud is het kenmerk van het ware. In het Leidse Cecilia Gasthuis leidt hij het eerste academische ziekenhuis.

Zo beroemd is hij dat een brief uit China met alleen de adressering ‘Boerhaave, Europa’ toch bij hem thuis in Leiden aankomt

Als docent staat hij observatie en precisie voor. In plaats van zijn studenten alleen lesstof uit het hoofd te laten leren, laat hij ze patiënten in hun bed onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen. Reden voor een VvAA-lid om hem de grondlegger van de moderne geneeskunde te noemen.

Voor Boerhaaves klinische lessen stromen mensen van heinde en verre naar Leiden. In zijn laatste jaar als docent zijn 67 van zijn 90 studenten uit het buitenland afkomstig. Internationaal nemen veel docenten zijn lesmethode over. Zo beroemd is hij dat een brief uit China met alleen de adressering ‘Boerhaave, Europa’ toch bij hem thuis in Leiden aankomt.

Bekijk de complete uitslag van de VvAA-top 100


Bronnen: LUMC, Trouw

Delen