Bezint eer ge begint
Dat de overvloed aan ziekenhuisfusies die we het afgelopen decennium hebben gezien de ziekenhuizen onevenredig veel macht heeft gegeven ten opzichte van de zorgverzekeraars, wisten we al langer. De fusiegolf heeft de ontwikkeling van het zorgstelsel danig in de weg gezeten en doet dat tot op de dag van vandaag nog.
De belofte bij al die fusies was dat die de patiënt ten goede zouden komen. De mislukte fusie tussen het HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf Ziekenhuis en LangeLand Ziekenhuis is daarvan in ieder geval op zijn minst geen sprekend voorbeeld. De zestig miljoen euro die nodig was voor de ontvlechting na het mislukken van deze fusie, is immers niet naar de patiëntenzorg gegaan. Weggegooid geld komt de zorg niet ten goede.
‘De fusiegolf heeft de ontwikkeling van het zorgstelsel danig in de weg gezeten’
Of in dit proces het LangeLand wel of niet gered zou kunnen worden, is lang onzeker geweest en ook van die onzekerheid zijn de patiënten niet beter geworden. Maar uiteindelijk is die redding dus toch gelukt en kan het in samenwerking met het HagaZiekenhuis blijven bestaan. In uitgeklede vorm weliswaar, maar dat was anders toch wel gebeurd.
De voorliggende vraag is nu of dit het voorland is van alle kleine ziekenhuizen, voor zover dit niet al gebeurd is.
2 reacties
Wordt het langzamerhand geen tijd om het begrip “sterfhuisconstructie” te herijken en in een bredere context te gaan zien?
Pieter Wijnheijmer
19 december 2022 / 08:52Dat wordt het zeker ja. Maar de ziekenhuizen die onderaan de lijst bungelen, zullen toch meer vanuit hun eigen continuïteit redeneren als het gaat om de vraag of het wel of niet zinvol is dat ze (op dezelfde grondslag) blijven voortbestaan.
Frank van Wijck
19 december 2022 / 10:21