‘Blijf ontdekken, durven en focussen’

brief aan mijn jonge ik / Marlies Keizer-Koers

Drie zorgprofessionals (en schrijvers!) die al een tijdje mee­lopen, schrijven een brief aan zichzelf. Met de wijsheid en ervaring van nu aan de student die ze ooit waren. Marlies Keizer-Koers is verloskundige en schrijver.

Lieve Marlies,

Wat ben ik blij dat ik de kans krijg om je een brief te schrijven. Ik heb er nooit eerder aan gedacht om dat te doen. Enthousiaste, vastberaden Mar, je wordt bijna 18 en de toelating op de Verloskunde Academie is een vervulling van je allergrootste droom. Je dacht dat het niet meer zou lukken, toen je na de strenge selectieprocedure op de reservelijst kwam. Maar kort voor de start kreeg je toch de kans.

Als een spons neem je alles in je op. De vaardigheidslessen, de theorie, de oriëntatiestage in een eerstelijnspraktijk, je nieuwe stad, school en je klasgenoten. Je wordt blij van de lessen, maar meer nog van je stages! De hele dag omring je je met zwangeren. Voelt aan groeiende buiken, mag bij de geboorte van hun kindjes zijn en bezoekt ze in hun kraambed. Je geeft ze je hand, puft met ze mee en laat merken dat je naast ze staat.

‘Besef dat je bezig bent met een leerproces’

Het is belangrijk voor je dat cliënten zich op hun gemak voelen bij je en daar zet je alles voor opzij. Je bent als een vis in het water door te kijken hoe begeleiders het doen, om het daarna zelf in de praktijk te brengen. Het maakt je soms onzeker dat je nog niet op het niveau bent van de verloskundige naast je. Zij weet zo veel, ze lijkt een supermens dat zo goed tegen de lange dagen en korte nachten kan. En wat is de verantwoordelijkheid over twee levens immens. Je ziet hoeveel dit beroep vraagt, dat het een way of life is, dat je privéleven geregeld moet wachten als de diensttelefoon gaat en er nieuw leven op komst is.

Ik wil alleen maar zeggen, je doet het knap. Het is soms overweldigend, maar besef dat je bezig bent met een leerproces. Fouten maken mag. Oefen tot je erbij neervalt. Streef niet naar perfectie, maar zie het als een geweldige kans dat je hierna nog 3 jaar hebt om te schaven en beter te worden. Geniet van waar je nu staat. Want alles wat groot is, begon ooit klein.

Blijf ontdekken, durven en focussen. Uiteindelijk zul je je doelen bereiken en zelfs boeken schrijven over je vak. Je kunt het!

Liefs, Marlies

Delen