Bloggende dokters

De gezondheidszorg is een bron van verhalen, dus waarom zou je er niet over schrijven? Steeds meer medici en paramedici vinden al schrijvend hun weg naar het publiek. Tientallen (para)medici houden met grote regelmaat een blog bij. Waarover schrijven zij? En vooral, waarom? 

Tekst: Manon Sikkel

Met een miljoen blogs in Nederland zijn er relatief weinig medlogs, zoals medische blogs worden genoemd. Maar de blogs die er zijn, zijn een plezier om te lezen. Ze variëren van opiniërende stukken die aanzetten tot discussie tot ontroerende, persoonlijke verhalen uit de gezondheidszorg.

Tot die laatste categorie behoren de blogs van Sandra Kleefstra, verpleegkundige op een afdeling longziekte en reumatologie. Sinds 2006 heeft ze een blog op Nursing.nl.

Het schrijven gaat haar makkelijk af, vertelt ze. “Ik heb altijd kilometers dagboeken volgeschreven. Schrijven is mijn manier om het leven het hoofd te bieden.” Een kennis die haar dagboek las, raadde haar aan iets met haar schrijftalent te doen. En zo benaderde ze Nursing.nl. Daar schrijft ze inmiddels elke week een blog, al zes jaar lang. Waar ze over schrijft? “Ik stort mijn hart leeg”, zegt ze. Soms is de opmerking van een collega het beginpunt van een stukje, soms een ervaring met een patiënt, soms iets waar ze zich over opwindt. “Ik laat altijd de herkenbare details weg”, vertelt ze, “soms gebruik ik die maanden later alsnog in een ander stukje.” Ze krijgt veel reacties op haar blogs, niet alleen van collega’s, maar ook van patiënten. “Ik vertel ze niet dat ik blog, maar blijkbaar hebben ze me dan gegoogeld.”
Links

 • Nursing.nl
  Met onder meer de blogs van  Sandra Kleeftstra, verpleegkundige op een afdeling longziekte en reumatologie.
 • Poldervroedvrouw
  Hier schrijft verloskundige Mairanne Wigbers over haar belevenissen als vroedvrouw in de FlevoPolder
 • Geneeskunde.com
  Medlog van Michiel Tebbes, SEH-arts in deventer, die veel schrijft over wetenscahppelijk onderzoek.
 • Artsennet.com
  Met onder meer de blogs van Jan Peter Rake, kinderarts in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

 

Lees hier het hele artikel uit Arts en Auto (pdf).

Delen