Boek – Dominees en priesters

Hoe kijken bekende romanschrijvers aan tegen religie en religieuze instituten, tegen dominees en priesters? In de 100 literaire portretten in zijn boek Vreemde Vogels probeert Henk Veltkamp antwoorden te schetsen. Wat betekent het volgens de auteurs om in God te geloven en daar je leven aan te wijden?

Veltkamp (1947), die theologie en sociologie studeerde, was aanvankelijk predikant en later jarenlang geestelijk verzorger in ziekenhuizen in Eindhoven en Veldhoven. Al zijn hele leven verslindt hij romans en zelf schreef hij een aantal boeken met vooral belangrijke levensvragen als thema. Henk Veltkamp signaleerde dat geestelijken in de wereldliteratuur vaak personages zijn bij wie het conflict tussen ideaal en werkelijkheid zich pregnant afspeelt, niet alleen in het contact met de mensen die zij ontmoeten, maar ook in hun eigen beleving.

In Vreemde Vogels worden dominees en priesters ten tonele gevoerd uit romans van onder anderen J.M.A. Biesheuvel, Albert Camus, Roald Dahl, Dostojevski, Henrik Ibsen, Harry Mulisch, Jean-Jacques Rousseau, Jan Siebelink en Simon Vestdijk.

Vreemde Vogels – Henk Veltkamp, Uitgeverij Kok.

 

Delen