Film – The Way Back

Man wordt getroffen door groot leed en verliest daarna alles. Zijn huwelijk strandt, zijn toekomstdroom vervliegt, alleen alcohol biedt nog troost. Dan komt onverwacht een kans, misschien wel zijn laatste, om de weg in te slaan naar verlossing.

Die weg blijkt moeizaam, zeker in het begin, en ook dit hoort natuurlijk bij zo’n verhaal. Je kunt The Way Back daarom formulematig noemen, want we hebben zoiets al best vaker gezien. 

Maar toch is deze film de moeite méér dan waard. Door de acteerprestatie van Ben Affleck, als voormalige basketbalbelofte die als coach terugkeert naar de school waar hij zelf in betere tijden schitterde. Door de kennismaking met die voor ons onbekende wereld van sportcompetities tussen scholen, die duizenden toeschouwers trekken. En door een achtergrondgegeven dat pas na afloop doordringt: hoe in Amerika etnische groepen veel normaler met elkaar kunnen samenleven dan wij in Europa vaak denken. 

The Way Back – VS, 2020, op dvd en bij Pathé Thuis, regie: Gavin O’Connor. Met Ben Affleck, Janina Gavankar, Al Madrigal, Brandon Wilson

Delen