Boek – Nieuweling

Aangekondigd als de literaire verrassing van komend voorjaar, verschijnt op 22 februari Nieuweling, de debuutroman van Marion Bruinenberg.

Nieuweling gaat over verbintenis in een gesloten gemeenschap, identiteit en de kracht van de natuur. Bruinenberg schetst een portret van een hechte vriendschap, terwijl een dreiging continu sluimert.

Simone, bijna dertig, woont in een vergrijsd Alpendorp. De bergen zijn er zo hoog, dat de zon er negen maanden niet bovenuit komt. Alle jongeren zijn er vertrokken, Simone is gebleven. Ze wacht, op iets of iemand, terwijl het rondom haar steeds donkerder wordt. Dan verschijnt Eveline, een jonge botanist, die zomers onderzoek doet naar schaduwplanten. Ze neemt Simone mee op sleeptouw en laat haar weer de schoonheid van het dal zien. De twee sluiten een hechte vriendschap. Maar Eveline neemt langzaam Simones hele leven over: haar keuzen, haar relaties met de dorpelingen en zelfs haar huis. Simone krijgt het gevoel dat ze aan het verdwijnen is. Want ben je er nog wel, als iedereen je vergeten is?

Nieuweling – Marion Bruinenberg, Uitgeverij Podium

Delen