Boot, Bêd & Brochje

In een snelle zeilboot door Friesland, tussendoor een terrasje pikken en aan het einde van de dag overnachten in idyllische bed and breakfasts met eigen aanlegsteiger. Watersportjournalist/zeiler Femmie Goudswaard probeerde de mooie Friese combinatie van Boot, Bêd en Brochje uit.

Tekst: Femmie Goudswaard

Langs uitbundig begroeide oevers zeilen. Omringd door voor de boeg wegduikende futen, schitterende vergezichten en eindeloos blauwe zomerluchten even helemaal op verhaal komen. Dat kan nergens beter dan in Friesland, want deze provincie staat in ons waterrijke landje niet voor niets bekend als het eldorado voor watersporters.

Onze vierdaagse zeiltocht begint in Balk bij bootverhuurder Ûlepanne waar de Keus 22 Fun klaarligt. Na wat uitleg vertrekken we naar het Slotermeer waar alle ruimte is om te ontdekken waar de boot het bijvoegsel ‘Fun’ aan te danken heeft. Het blijkt op alle koersen een geweldig snelle boot waaraan we, zekerin harde wind, onze handen vol hebben.

In Woudsend hijgen we uit op het terras van café De Watersport, waar we voor de deur aanleggen voor een welverdiende lunch. Na nog veel meer vaarplezier op relatief open water meren we aan het einde van de middag, moe maar voldaan, af in Gaastmeer. De privésteiger van Bêd & Brochje Attema-Sate biedt alle ruimte en na een copieus diner, in d’Ald Herberch even verderop, is het hier heerlijk bijkomen, bijvoorbeeld in de romantische Solderkeamer van deze in totaal vijf gastenkamers tellende herenboerderij.

Het uitgebreide ontbijt dat we de volgen-de dag op Attema-Sate in de voormalige kaaskamer gebruiken, is geen overbodige luxe voor het zeilend bedwingen van de sloten en vaarten naar Goingarijp. Vooral ook omdat we op dit traject een paar keer de mast moeten strijken (en weer zetten) om vaste, lage bruggen te kunnen passeren. Een klus die, naast het varen zelf, van twee personen heel wat spierkracht en uithoudingsvermogen kan eisen.

Zeilboot of motorsloep?
De auteur van dit verhaal voer met de Fun-versie van de nieuwe snelle Keus 22, voorzien van onder meer een uitschuifbare genakerboom, Pentaxlaminaat zeilen, rolfok en strijkbare mast (via Ûlepan-ne in Balk, www.ulepanne.nl, huurprijs vanaf € 230,- voor een midweek). Maar u kunt natuurlijk ook een heel andere boot huren, een polyvalk bijvoorbeeld. Of een motorsloep, voor wie niet kan zeilen. Zie www.botenverhuurinfriesland.nl.

Lees verder (pdf).

 

Delen