Brabantse ziekenhuizen fuseren

Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom willen na jarenlange samenwerking fuseren tot één ziekenhuisorganisatie met twee hoofdlocaties, meldt de website van het Lievensberg ziekenhuis.

De kwaliteits- en volumenormen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen worden steeds hoger. Voor middelgrote ziekenhuizen als het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis is het niet mogelijk om individueel te (blijven) voldoen aan alle normen. Dat kan wel als de ziekenhuizen samenwerken en fuseren, waarbij delen van de zorg worden geconcentreerd, stelt het persbericht.

Voorlopig blijven de beide ziekenhuizen vanaf de huidige hoofdlocaties en buitenpoli’s werken. Binnenkort wordt gestart met de concentratie van sommige behandelingen op één van de beide locaties. Hierbij geldt het uitgangspunt: ‘dichtbij wat kan en centraal wat moet’. Het accent zal bij het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal komen te liggen op oncologie, oftewel de behandeling van kanker, en bij het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom op acute complexe zorg. Vrijwel alle patiënten in de regio Roosendaal – Bergen op Zoom kunnen binnen de wettelijk vastgestelde 45 minuten in het Lievensberg ziekenhuis zijn. Op langere termijn (streefdatum 2025) zal er een nieuw ziekenhuis met spoedeisende hulp, operatiekamers en intensive care worden gebouwd op een nog nader te bepalen locatie.

Lees verder op de website van het Lievensberg ziekenhuis.

Delen