Bram Anker (1960-2015)

Bram Anker was geen zorgprofessional, maar hij speelde als adviseur en directeur wel belangrijke rollen in de publieke gezondheidszorg. Na zijn studies bedrijfskunde (publieke sector) en rechten (bedrijfsjuridisch) in Rotterdam werkt Anker onder meer als juridisch adviseur en organisatie-adviseur in het bedrijfsleven en voor de overheid.

Tekst: Wout de Bruijne

Wanneer GGD-directeur Erik Lieber in 1992 een adviesbureau inschakelt om de integrale kostprijzen te berekenen van alle GGD-activiteiten in zestien gemeenten, vallen Ankers kwaliteiten hem op. Lieber: “Het bureau vroeg of ze voor die opdracht een jonge, maar veelbelovende nieuwe adviseur mochten meenemen. Die adviseur was Bram Anker en hij bleek inderdaad een groot talent. Hij kwam, zag en overwon.”

Volgens Lieber kwam Anker daarna nooit meer helemaal los van het openbaar bestuur en de publiekegezondheidszorg. “Hij werd ingehuurd door VWS, de VNG, landelijke koepels, gemeenten, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, GGD’s, thuiszorgorganisaties, veiligheidsregio’s, ambulancediensten, hulpverleningsregio’s, onderwijsbegeleidingsdiensten en Centra voor Jeugd en Gezin. En dan vergeet ik er vast nog een aantal. Bram had opdrachtgevers in alle kleuren en maten.”

Vanaf 2010 is Anker vooral werkzaam als adviseur en als interim-directeur voor diverse GGD’s in Nederland. Hij werkt onder meer voor de GGD’s Midden-Nederland, Flevoland, Zuid-Holland West, Drenthe en sinds vorig jaar november was hij interim-directeur Publieke Gezondheid GGD Rotterdam-Rijnmond.

‘Hij gunde anderen hun aandeel in successen’

GGD-collega’s spreken over Bram Anker als een prettig, energiek en positief mens. Hoewel hij doorgaans slechts tijdelijk betrokken was bij een organisatie, keek hij volgens hen altijd verder dan die periode alleen. Hij was uit op duurzame verbetering en vernieuwing en gaf daarbij blijk van veel visie. “Maar vernieuwing moest wel altijd op maat zijn, de maatschappelijke maat”, voegt GGD-directeur Erik Lieber toe. Hij noemt ‘de interesse in het ontmoeten en verbinden van mensen’ een van de rode draden in Ankers vele verschillende werkzaamheden.

Andere kwaliteiten die Bram Anker worden toegedicht zijn ‘inspirerend, collegiaal, open, creatief, betrokkenen humoristisch’. Ook zijn bescheidenheid wordt genoemd: “Hij was een gewaardeerd professional, maar stelde zichzelf nooit op de voorgrond en gunde anderen hun aandeel in successen.” Collega’s stellen dat zij dat aandeel makkelijker konden leveren, omdat Anker het talent had om ingewikkelde processen ‘hapklaar’ te maken.

Afgelopen zomer werd Bram Anker tijdens een fietsvakantie met zijn partner in Frankrijk getroffen door een fataal hartinfarct.

Delen