Buitenleven – Alber Zuring

Gepensioneerd dierenarts Albert Zuring, herontdekte – toen hij voor het eerst oogstte uit zijn volkstuin in Nieuwegein – dat niets zo lekker is als kraakvers eten. Inmiddels kweekt hij met een aantal ‘buren’ ook groenten voor de voedselbank.

Tekst: Marjan Enzlin | Beeld: Herbert Wiggerman/DB

AA07-2016p63a“Als je een volkstuin hebt, ontdek je al snel dat je in de oogstperiode niet op kunt eten tegen de hoeveelheid groenten die van het land komt”, vertelt hij. “Er stonden hier bij de tuinvereniging daarom altijd al overschotkratten voor de voedselbank. Op een gegeven moment zijn we ook gericht gaan kweken en leveren. Vooral kropsla en andijvie. Andere groenten zijn lastiger, omdat we geen gifstoffen gebruiken en wél veel slakken hebben, die bijvoorbeeld vooral van kool houden.

‘We kweken ook voor de voedselbank’

Inmiddels zijn er plannen om met de gemeente een project te starten onder de naam Tuinmaatje, onderdeel van het initiatief Welzijn op recept. Daarbij ‘verwijzen’ huisartsen kansarme kinderen naar de tuinvereniging, zodat ze kunnen helpen in de tuin en ondertussen feeling krijgen met gezonde voeding. Behalve het plezier dat ik ontleen aan het tuinieren, vind ik ook dát zo mooi aan de volkstuin. Je komt met alle lagen van de bevolking in contact. Bijvoorbeeld ook met mijn Syrische buurman, die de meest exotische groenten kweekt.”

Delen