Buitenleven – In de ban van de bij

Sinds hij bijenkasten op zijn dak heeft, neemt de fascinatie van oud-huisarts en luchtvaartgeneeskundige Ton de Moel voor deze beestjes alleen maar toe. Maar het imkerschap brengt ook zorgen met zich mee. “Op het platteland sterven bijen steeds vaker de hongerdood.”

Tekst: Monique Bowman | Beeld Nout Steenkamp

De unieke bruidsvlucht van de koningin. De mysterieuze dansen in de kast. Vraag Ton de Moel (67) iets over bijen, en je hangt al snel aan zijn lippen. Sinds twee jaar is de Eindhovense oud-huisarts, die op zijn vijftiende al z’n vliegbrevet haalde en sinds zijn pensionering nog drie dagen in de week als luchtvaartdeskundige piloten keurt, gediplomeerd imker. De Moels interesse in bijen wordt voor het eerst gewekt door een biologieleraar op de school van zijn zoons. “Die leraar had een bijenclub opgericht. Mijn kinderen waren op de leeftijd dat ze zijn verhalen saai vonden, maar ik raakte erdoor geboeid.”

Omdat hij op dat moment geen tijd vrij kan maken voor de bewerkelijke hobby, neemt De Moel zich voor om na zijn pensionering met een imkeropleiding te starten. Het wordt een fascinerende kennismaking met de wondere wereld van de bij; hoe meer hij erover leest en hoort, hoe meer het hem raakt en roert. In juli 2014 mag Ton de Moel zich officieel imker noemen.

Lees verder (pdf).

AA07-2016p066-067

Delen