Chipknip gaat verdwijnen

De chipknip gaat in Nederland als wettelijk betaalmiddel verdwijnen. Aanleiding hiervoor is de afname van het aantal transacties met de chipknip. Per 1 januari 2015 moeten betalingen op een andere manier worden gedaan, bijvoorbeeld door nieuwe toepassingen zoals mobiel betalen.

 

Op 1 januari 2015 komt er na zeventien jaar definitief een einde aan het gebruik van de chipknip als officieel elektronisch betaalmiddel. De chipknip is overbodig geworden nu men ook kleine bedragen steeds vaker pint.

Het aantal chipkniptransacties nam de afgelopen jaren sterk af van 171,7 miljoen in 2011 tot 148,2 miljoen in 2012 (-14 procent). De kosten van de chipknip worden te hoog, zeker als deze moet worden aangesloten op de Europese harmonisatieontwikkelingen (SEPA). Het verdwijnen van de chipknip heeft als voordeel dat de klant geen keuze meer hoeft te maken op de betaalautomaat tussen Maestro of V PAY en Chipknip. Dit voorkomt onnodige wachttijden. Locaties die nu met de chipknip werken, krijgen het advies om voor 1 oktober 2014 een alternatief elektronisch betaalmiddel in te voeren, bijvoorbeeld pinnen. Daarnaast komen er ook nog andere alternatieven op de markt voor het betalen van kleine bedragen, zoals mobiel betalen.

Bron: Currence.

Delen