Chirurg start eigen ziekenhuis

[Update]

Chirurg Jan van Bodegom had het gevoel dat de zorg voor patiënten stukken beter kon en legde zijn betrekking neer om een eigen borstkankerziekenhuis op te richten. Met succes. Na zes jaar voorbereidingstijd opende het Alexander Monro Ziekenhuis onlangs zijn deuren.  

Tekst: Roel Notten

Jan van Bodegom (46) werkte jaren-lang als chirurg in Ziekenhuis Bernhoven in Oss, maar had te vaak het gevoel dat de zorg voor patiënten met borstkanker stukken beter kon. “Een ziekenhuis is een vredesverdrag van allerlei belangen waarbij de patiënt vaak niet op nummer één staat.” En dus startte hij met het bouwen aan zijn eigen borstkankerzorgziekenhuis. Zes jaar lang was hij dag in dag uit in de weer met de financiering en andere organisatorische zaken.

Zijn droom werd werkelijkheid: in de groene oase Berg en Bosch in Bilthoven opende het Alexander Monro Ziekenhuis vorige maand zijn deuren. Een plek waar medisch specialisten, verpleegkundigen en laboranten in multidisciplinaire teams alle noodzakelijke zorg rondom borstkanker leveren, van diagnostiek tot operatie en van chemotherapie tot psychosociale zorg.

De patiënt speelde een grote rol bij de inrichting van het Alexander Monro Ziekenhuis. Van Bodegom interviewde 100 patiënten en leerde hieruit hoe ogenschijnlijk kleine details een groot verschil kunnen maken: “Bij het eerstvolgende consult na de diagnose borstkanker zijn patiënten soms drie weken van tevoren al ziek van de spanning. Waarom? Omdat ze als een berg opzien tegen dat ene kamertje, waar hun leven voor altijd een andere wending kreeg toen zij het slechte nieuws hoorden.

Documentaire
Op zondag 27 oktober en zondag 3 november zendt RTL4 een documentaire uit van de hand van Doret van der Sloot over dit ziekenhuis.Van der Sloot volgde het afgelopen jaar alle ontwikkelingen rond het ontstaan van het Monro Ziekenhuis: van ‘De droom van de chirurg over betere zorg’ naar dagelijkse realiteit voor borstkankerpatiënten en hun behandelteam. Een lange weg en niet zonder slag of stoot, met grote persoonlijke risico’s. bekijk hieronder  de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=-MGoOL2Z3gw

 

Delen