Consensus zorgveld second opinion

Niet alleen tweederde van de artsen, maar ook ruim 60 procent van de overige zorgprofessionals zoals apothekers, tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en andere paramedici, stellen dat een second opinion geheel of gedeeltelijk uit het basispakket zou kunnen. Dit blijkt uit een enquête die Arts en Auto samen met het NCRV-programma Altijd Wat hield onder bijna 7000 leden van VvAA. 

 

In de enquête geven artsen aan dat een second opinion in minder dan 5 procent van de gevallen tot een nieuwe diagnose leidt. Zorgprofessionals geven in de enquête aan dat de second opinion er vooral is voor de geruststelling van de patiënt.

De Orde van Medisch Specialisten zal het opwerpen van een financiële drempel voor de second opinion voorstellen aan minister Schippers van Volksgezondheid om zo gehoor te geven aan haar oproep om te bezuinigen op de oplopende kosten in de gezondheidszorg. Voorzitter Frank de Grave noemt het redelijk dat mensen een eigen bijdrage voor de second opinion betalen.

De Grave: “Als iemand beslist naar een andere dokter te gaan en er al veel kosten zijn gemaakt, moeten we dat opnieuw met z’n allen betalen. Terwijl het in de praktijk bijna nooit leidt tot een nieuwe diagnose. We hebben in Nederland een relatief lage eigen bijdrage en we hebben vergeleken met het buitenland een breed basispakket. Er is heel veel solidariteit. Dan vind ik dit een van de beter te verdedigen maatregelen.”

Lees hier het originele persbericht.

Delen