Costa Brava

reizen / Op weg naar de juiste locatie en timing in Costa Brava

Dat kunstenaar Salvador Dalí werd geboren aan de Costa Brava, kan bijna geen toeval zijn. Zowel de kust als het groene achterland bieden bijna onwerkelijke panorama’s, van een schoonheid die zich vooral buiten het hoogseizoen optimaal laat ervaren.

Om ontspannen te kunnen genieten van de Costa Brava, komt alles aan op locatie en timing. Wat het eerste betreft: natuurlijk zijn hier op massatoerisme ingerichte badplaatsen als Roses en Lloret de Mar. Maar in de luwte daartussen liggen vissersdorpjes waar in een eeuw nauwelijks iets lijkt te zijn veranderd. En het achterland in de uitlopers van de Pyreneeën is gezegend met ongerepte natuur en unieke middeleeuwse vestingdorpjes zoals Besalú, dat schitterde in Game of Thrones.

Wat timing betreft: deze kuststreek toont in de opeenvolgende seizoenen eveneens totaal verschillende gezichten. In de zomer heerst er een chaotische drukte en staan de smalle kronkelwegen naar zee vol met stroperige files. Terwijl het op diezelfde wegen in de lente en de herfst heerlijk toeren is met de raampjes open, genietend van de zilte zeelucht en de harsige geur van pijnbomen die erdoorheen zweemt. Ook de cultureel en culinair verlokkende steden Girona en Figueres zijn dan een verademing.

Behalve met de al genoemde grote stranden van onder meer Roses en Lloret de Mar, is de kust gesierd met intieme baaidorpjes als Tamariu, Llafranc en Calella de Palafrugell. Ze zijn klein en paradijselijk gebleven omdat ze worden omsloten door kliffen die zijn overwoekerd met pijnbomen en tamarisken. Ruimte voor uitbreiding is er niet. Ook hier draait alles weliswaar om het toerisme – de meeste vissers­huizen zijn stilaan omgeturnd tot vakantiehuizen – maar dan wel kleinschalig en met behoud van authenticiteit, schoonheid en natuur. Neem Llafranc. Alles is er tiptop onderhouden en aan de strandpromenade ligt een rijtje elegante restaurants.

Wandelen

Het voor- en naseizoen hebben, naast de relatieve rust, als extra voordeel dat de temperatuur dan vaak aangenamer is. Zeker voor wie houdt van wandelen. Langs de hele kust slingert de spectaculaire Camino de Ronda, een oud douanierspad. Vooral het traject tussen de schilderachtige plaatsen Begur en Calella de Palafrugell is uitzonderlijk mooi en voert langs adembenemende uitzichtpunten. Het pad is hier goed begaanbaar en waar nodig voorzien van trappen en relingen. Ongeveer bij het eindpunt ligt de botanische tuin Jardins de Cap Roig, een verstilde oase van bloemen, planten én sculpturen.

Een bijzonder wandelgebied in het achterland is La Garrotxa in de Girona Pyreneeën, niet ver van Olot. De vulkanische oorsprong van het landschap is nog duidelijk zichtbaar. Mooie wandelroutes zijn er bijvoorbeeld in het natuurpark rond de vulkanen Croscat en Santa Margarida en het beschermde natuurgebied Fageda d’en Jordà met zijn feeërieke berkenbossen. Op de route ligt ook het verstilde middeleeuwse dorp Santa Pau. Of hike naar de waterval Salt de Can Batlle, en neem er een verfrissende duik.

Fabelachtig museum

Figueres is de geboorteplaats van Dalí. Midden in deze charmante stad is een fabelachtig museum aan hem gewijd, herkenbaar aan de enorme eieren op de dakrand. Dichterbij gekomen is het moeilijk een lach te onderdrukken als duidelijk wordt dat de gouden dotten op de muren drollen zijn. Zijn woonhuis en atelier had de kunstenaar in het vissersgehucht Portlligat bij de blikkerend witte parel Cadaqués. Er leidt maar één smalle haarspeldbochtenweg naar deze kustplaats, die in de zomer veelal uit één lange file bestaat. Maar buiten het hoog­seizoen bezorgt de spectaculaire route eerder euforie dan hyperventilatie. In het onderkomen van Dalí, pal aan zee, draagt alles zijn signatuur, het is dan ook een feest om te bezoeken.

Grootste schip van alle kathedralen

Girona is de grootste stad van de regio. De combinatie van historische schoonheid en fraaie winkelstraten maakt het tot een geliefde dagbestemming. Daar is op ingespeeld met een paar grote parkeerplaatsen, die door de rivier Onyar worden gescheiden van het historische centrum. Eén van de bruggen over de rivier, een constructie van rood gietijzer, is onmiddellijk herkenbaar als een ontwerp van Gustav Eiffel. De kathedraal, met de beroemde negentig traptreden ervoor, is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van de stad. Het gotische bouwwerk heeft na de Sint-Pieter in het Vaticaan, het grootste schip van alle kathedralen ter wereld. Vlakbij zijn de Arabische baden uit de 12e eeuw, zeker ook een bezienswaardigheid. Nog een aanrader is een wandeling over de oude stadsmuren.

Nagenieten met de geneugten van de Catalaanse keuken kan bij een van de vele lokale restaurants. Drink er liefst een verrukkelijke wijn of cava uit de Empordà-streek bij. De (biologische) wijnbouw beleeft hier een revival. En wat is er nu geschikter dan een sprankelen­decava om op de laatste avond een toast uit te brengen op de Costa Brava? Daarbij komen de woorden van Dalí goed van pas: “Afscheid betekent de geboorte van een herinnering.” We zouden ervan willen maken: afscheid van de Costa Brava betekent de geboorte van een weerzien. Want wie in alle rust van deze streek heeft kunnen genieten, wil beslist nog eens terug.

De afstand Utrecht – Girona bedraagt met de auto zo’n 1.400 km. Vliegen kan rechtstreeks vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven.

Tips van de auteur:

  • El Celler de Can Roca in Girona staat bekend als één van de beste restaurants ter wereld (ver vooruit reserveren noodzakelijk). Leuk weetje: de chef-pâtissier van dit restaurant bestiert ook ijssalon Rocambolesc elders in de stad.
  • In Figueres is Hotel Duran dé plek voor een lunch of diner in de sfeer van Dalí, die hier zelf ook graag kwam.
  • In Llafranc ligt het beste restaurant Casamar niet aan de boulevard, maar wat hoger in het dorp verscholen, met uitzicht over de baai.
  • Voor een proeverij van lokale wijnen is Celler Mas Llunes in Garriguella een aanrader.
  • Bij Figueres biedt Hotel Boutique Mas Falgarona in Avinyonet de Puigventós een spa en toprestaurant, in de rust van het platteland.
  • In Cadaqués is Hotel Boutique Villa Gala een klein maar fijn hotel met subtiele surrealistische details.

Delen