Culinair – Gewokte biefstukreepjes

In deze rubriek bespreken collega’s die koken als passie hebben bij toerbeurt een favoriet recept. Chantal Dankfort (31, aios anesthesiologie en foodblogger, foodbychantal.nl) vindt het leuk om te experimenteren met marinades.

Voor deze Arts en Fiets heb ik mij verdiept in maaltijden die geschikt zijn voor sporters. Zo kwam ik op dit gerecht: een stevige maar gezonde maaltijd met koolhydraten dankzij de rijst, en eiwitten vanwege de hierin verwerkte biefstuk. De biefstukreepjes heb ik – om ze extra smaak te geven en lekker mals te maken – van tevoren een paar uur gemarineerd. De marinade is lekker fris door de limoen en tegelijk heerlijk pittig door de chilipepers. De variaties die u kunt toepassen in een huisgemaakte marinade maken het koken zo leuk, u kunt zelf karakter geven aan het gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van ketjap, sambal en bijvoorbeeld kruiden als kentjoer. Of aan een marinademix van limoensap, verse gember en honing. Ik krijg er alweer helemaal zin in.

Gewokte biefstukreepjes met groenten en rijst

(Voor 3-4 porties)

Ingrediënten

  • 500 gram bieflappen of biefstuk
  • 300-400 gram (zilvervlies)rijst
  • 4 eetlepels chilisaus
  • 4 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 1 theelepel citroengras (serehpoeder)
  • 1 rode ui in ringen
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 stukje gember van 2 cm, fijngesneden
  • sap van 1 limoen
  • stukje chilipeper (2 cm), in fijne ringetjes gesneden
  • eventueel sambal oelek
  • groenten naar wens: denk aan
  • sugarsnaps, sperziebonen, paprika

Bereiding

Maak een marinade van chilisaus, chilipeper, gember, serehpoeder, knoflook, ketjap, 2 eetlepels sesamolie en limoensap. Voeg voor extra pit 1 eetlepel sambal toe. Snijd de bieflappen in reepjes en marineer deze minimaal 30 minuten. Hoe
langer, hoe lekkerder!

Snijd de groenten in hapklare stukjes en blancheer deze enkele minuten. Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de overige sesamolie en zonnebloemolie in een wok. Bak eerst de ui even aan. Voeg het rundvlees met de marinade toe. Voeg ook de groenten toe.

Als u het rundvlees nog een beetje rosé van binnen wilt, is 4-5 minuten wokken voldoende. Anders ietsje langer bakken. Serveer de rijst met gewokte biefstukreepjes en groenten.

Wijntip Han Sjakes

Niets zo leuk als je laten verrassen. Gewoon proberen, deze twee pretentieuze rosés uit de Provence, nam ik me voor. Miraval is het wijnhuis van het celebrity-duo Brad Pitt en Angelina Jolie. AIX is het marketingsucces van de Nederlandse entrepreneur Mark Kurver. Rosé is niet alleen vanwege de kleur een aparte categorie wijn. Rosé is ‘per definitie’ een toegankelijke, ongecompliceerde frisfruitige plezierwijn voor een breed publiek. Rosés die niet aan dit profiel voldoen, passen niet in het roséhokje. Master of Wine Elisabeth Gabay schrijft in haar boek over rosé: ‘Critici zeggen altijd: rosé is saai, het heeft geen karakter en complexiteit. Laat ik ze een rosé proeven die anders is, dan zeggen ze: ja, maar deze is niet fris en fruitig.’ De rosés van dienst zijn ambitieus, maar houden zich keurig aan de roséregels.

Miraval 2017 Romig rond en sappig, met rode vruchtjes, wit steenfruit, bloesem, tuinkruiden en een prettig bittertje voor de bite (De Gouden Ton, € 19,95).

AIX 2017 Licht kruidige bloesem, roze perzik en bitterzoete mandarijntjes, soepel met een stevige zuurgraad en pittigheid (Henri Bloem, € 10,25).

 

Delen