Culinair – Heerlijk bijgerecht
In deze rubriek delen enkele collega’s die koken als passie hebben, bij toerbeurt een favoriet recept. Gepensioneerd fysiotherapeut Paul van Mook maakt graag een chutney.
‘Dit heerlijke, eenvoudige recept is prachtig te combineren met vele smaken en gerechten. De kunst is om er aandacht aan te besteden en liefde in te steken, al zullen velen van u misschien denken dat dit ietwat overdreven is. Koken zie ik als een kunst – of kunstje, voor wie er goed in is – op hoog niveau. Daarnaast geeft een gezellig culinair samenzijn geregeld aanleiding tot geanimeerde gesprekken.
Sommigen van u zullen misschien fronsen bij het recept van een uienchutney, maar het leuke van dit bijgerechtje is dat je er vele kanten mee uitkunt en dat het dankzij zijn eenvoud door iedereen kan worden gemaakt.
Het leuke is ook dat u kunt experimenteren met de ingrediënten. Vervang bijvoorbeeld de rode uien eens door witte. Deze uienchutney is twee weken goed te bewaren in een schone jampot in de koelkast. Bon appetit!’
Rode Uienchutney
(Voor circa 6 personen)
- 500 gram rode uien
- 100 gram bruine suiker
- 50 gram boter
- 1 rood pepertje
- 1 dl witte wijnazijn
- 1 dl rode wijn
- wat zout
Snij de rode ui in halve ringen en fruit deze in de boter zacht aan tot ze glazig zijn. Voeg de bruine suiker toe. Verwijder de pitjes uit het pepertje en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de peperstukjes, rode wijn, witte wijnazijn en wat zout naar smaak toe aan het uienmengsel en laat dit gaar worden. Schep regelmatig om. Laat ongeveer 10 minuten inkoken tot de massa dik is. U kunt de chutney vervolgens warm of koud gebruiken, bijvoorbeeld bij een mooi stukje gebakken kalfslever, samen met gekarameliseerde appeltjes. Of snij eens een kipfilet in als een envelop, vul deze met de chutney, sluit de filet met cocktailprikkers en bak deze daarna goudbruin. Koud vormt de chutney een prachtige aanvulling bij kazen; en rode uienchutney bij een salade is een feestje op zich.
Wijntip Han Sjakes
Waarom geven wijndruiven zo’n rijk en gevarieerd aroma? We weten het niet precies. Andere vruchten steken er schril bij af. Zelfs tafeldruiven maken saaie wijn. Als we op dezelfde manier naar groente kijken, dan behoort ui wat mij betreft tot de beau monde van de eetbare planten. Worden druiven pas interessant als ze worden vergist, uien zijn het lekkerst als ze worden ingekookt, gebakken, gestoofd, gepoft of op een andere manier bewerkt. En niet een beetje lekker. De chutney is verrukkelijk. Dat een rijke, vettig ronde chenin blanc met zijn krachtige zuren zou scoren, wist ik bijna zeker. Verrassend spannend bleek de combinatie met de rode wijn. Althans bij de gevulde kip. Bij salade met uienchutney kreeg de rode wijn problemen met de dominante zuurgraad van de eetbare elite.
Doña Dominga Cabernet/Carmenère 2015 Sappige, kruidige Chileen, warmbloedig en toegankelijk, verfrissend zoetzuur met een opwekkend pepertje (€ 5,99 Dirck III).