‘De dokter weer in de regierol’

Carina Hilders (46) is gynaecoloog en stafvoorzitter in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Sinds kort is ze voorzitter van het project Medisch Specialist 2015, dat ten doel heeft een toekomstvisie op de medisch-specialistische zorg te ontwikkelen. Ze ziet veel mogelijkheden om die zorg te verbeteren. “Ik zou als gynaecoloog minstens drie afspraken per dag via Skype kunnen voeren.”

“Begin dit jaar ben ik gevraagd voorzitter te worden van het project Medisch Specialist 2015. Ik vind het bijzonder dat deze functie zomaar op mijn pad kwam en heel natuurlijk aansluit op mijn activiteiten die ik naast mijn werk als  gynaecoloog al deed. Sinds vier jaar ben ik namelijk ook stafvoorzitter in het Reinier de Graaf Gasthuis. Alles wat ik daar leer over leiderschap, kan ik in mijn nieuwe rol bij Medisch Specialist 2015 opnieuw inzetten. En dat is nodig ook, want er liggen voor de medisch specialist flink wat uitdagingen. Dat ondervond ik onlangs aan den lijve toen ik in het ziekenhuis belandde met een acute blindedarm. Ik zag met eigen ogen hoe een patiënt het reilen en zeilen in het ziekenhuis ervaart; de dokter heeft geen tijd, de druk voor de verpleegkundige is enorm hoog en alles en iedereen krioelt door elkaar heen. Juist toen ik mijzelf voornam iets met dit inzicht te doen, rolde het verzoek binnen om voorzitter te worden van Medisch Specialist 2015. Ik geloof dat zo’n samenloop geen toeval is.”

Lees hier het hele artikel uit Arts en Auto 9 (pdf).

Hoofdrol in tv-serie
Samen met vier collega medisch specialisten speelt gynaecoloog Carina Hilders van het Reinier de Graaf de hoofdrol in de tv-serie De Medisch Specialist als dokter en als mens. Het programma geeft een kijkje achter de schermen van het werken en leven van de artsen.

De achtdelige serie geeft een beeld van het vak van medisch specialist en de extra inspanningen zijn die verricht om de kwaliteit van de zorg te waarborgen of te verbeteren. Daarnaast is er aandacht voor de specialist als mens. Op de maandagen 17 en 24 januari, tussen 16.35 – 17.05 uur, zendt RTL4 de laatste twee afleveringen uit. Op 23 januari, vanaf 12.10 uur, en 30 januari, vanaf 12.20 uur, zijn er herhalingen. De serie is ook te bekijken via www.rtlgemist.nl.

TEDx
Carina Hilders hield voor het internationale TEDx-forum in Amsterdam in december 2011 ook een voordracht over haar onderzoek naar manieren hoe jonge kankerpatiënten hun vruchtbaarheid kunnen behouden.

Een verslag van deze lezing leest u hier.

Delen