De fietsende fysiotherapeut
Fysiotherapeut, manueel therapeut en bewegingswetenschapper Mark Boetes werkte maar kort in loondienst. Zelfstandig werken biedt hem veel voordeel, niet alleen als maat in een praktijk maar ook als fietskoerier.
Tekst: Andrea Linschoten
Als student in Utrecht had Mark Boetes (42) een bijbaantje als autokoerier. “Tot ik op een dag een fietskoerier zag”, vertelt hij. “Actief bezig zijn en daarmee ook nog geld verdienen. Dat leek me fantastisch.” Boetes, zelf een fervent mountainbiker, maakt de overstap naar een fietskoeriersbedrijf en krijgt later zelfs het idee om een fietskoeriersbedrijf op te zetten. Met zes collega-koeriers voegt hij de daad bij het woord en richt hij in 2004 De Fietskoerier Utrecht op. “We wilden het anders doen dan onze baas: een beter klantencontact en financiën die goed op orde zijn.”
Op dat moment is Boetes’ andere beroepscarrière al flink op streek. Nadat hij in 1996 bewegingswetenschappen afrondt en in 1998 fysiotherapie, gaat hij aan de slag bij een fysiotherapiepraktijk in Amsterdam. “Na ruim een jaar kreeg ik daar de vraag of ik maat wilde worden. Daar moest ik wel even over nadenken.” Hij vertelt dat hij eigenlijk een andere voorstelling had van zijn professionele toekomst; na succesvolle stages in de revalidatie zag hij zichzelf in een revalidatiecentrum werken. “Maar ik dacht, ik ga het gewoon proberen.” Hij wordt zelfstandig ondernemer, in een praktijk met nog vijf maten. Ondertussen blijft hij ook als fietskoerier actief.
Extra werk
Het ondernemen als medisch professional valt Boetes niet tegen. “Ik heb die eerste jaren heel veel geleerd van mijn maten. Ik ervaarde vanzelf hoe alles reilde en zeilde in een eigen praktijk. En het advies van VvAA hielp daar ook bij.” Het grote voordeel van ondernemen vindt Boetes dat hij zelfstandig dingen kan besluiten, ontwikkelen en initiëren. “Zo heb ik twee jaar geleden samen met een collega uit de praktijk een nieuwe vestiging geopend boven een fitnesscentrum. Dat was een wens van mij, een manier om weer nieuwe klandizie aan te boren. Maar ook het feit dat ik zelf mijn vakantie kan inplannen – natuurlijk rekening houdend met mijn collega’s – is heel prettig”, zegt hij lachend.
Als zelfstandig fysiotherapeut en manueel therapeut voelt Boetes de toegenomen administratieve last door de contracten met de zorgverzekeraars. “Dat is veel extra werk. Als pluspraktijk zijn de eisen ook buitensporig hoog.” Contractvrij werken zou misschien minder rompslomp geven, maar dat is voor Boetes helaas niet haalbaar. “De situatie in de wijk waar wij werken is er niet naar, dan zou ik veel patiënten verliezen. Ik ontvang dan een lager tarief en onze klanten kunnen de rest niet bijbetalen.”
Met zijn fietskoeriersdienst merkt Boetes niets van de crisis. De zaken gaan juist heel voorspoedig. “We halen steeds meer opdrachten binnen. Tot onze klantenkring behoren nu advocatenkantoren, de universiteit, de hogeschool, ontwerpbureaus, drukkerijen en lunchrooms. En we doen ook postbussen: ’s morgens leeghalen en post naar de klant brengen en ’s middags weer andersom.”
Uitlaatklep
Boetes kan zijn twee banen goed combineren: “Ik maak drie lange dagen in mijn praktijk en werk één dag als koerier. Dan heb ik nog een dag vrij voor mijn twee kinderen en de admini-stratie. Ik kies er bewust voor om niet vijf dagen in mijn praktijk te werken, ook al zou me dat financieel meer opleveren. Het fietsen is echt mijn uitlaatklep. Het biedt afwisseling en houdt me daardoor weer scherp in mijn andere vak.”