De stoel van Jan Ulehake

Dat de New York Times de Karuselli ooit uitriep tot ‘most comfortable chair in the world’, is een nominatie die Jan Ulehake (68, gepensioneerd tandarts/nu systeemontwikkelaar TabDents) van harte onderschrijft. 

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Lex van Lieshout/DB

AA10-2015p051

“Vormgeving heeft altijd al mijn interesse gehad, net zoals ergonomie. Vandaar dat het verhaal achter de Karuselli, een stoel van de Finse designer Yrjö Kukkapuro, me zo aansprak. Ik heb Kukkapuro in de jaren zeventig een keer ontmoet, kort nadat ik zijn stoel had gekocht. Hij vertelde toen hoe hij de zitting eerst in ijs had vormgegeven, net zolang totdat deze de perfecte vorm had.

‘De zitting is eerst in ijs vormgegeven’

Onlangs heb ik een mini-Karuselli in het Stedelijk Museum gekocht, echt heel mooi gemaakt. Tot mijn vreugde heeft Vitra deze stoel weer in productie genomen, want ik zou me geen raad weten als mijn exemplaar ooit kapot zou gaan.”

Ook in deze serie:

  • Wieneke de Leeuw: “Heerlijk om materiaal op een originele manier te recyclen”
  • Rob Sleutelberg: “Ik ben blij dat ik mijn favoriete stoel weer terugheb”
  • Loes Swaan: “Ooi zal ik er misschien zelf ook mijn laatste dagen in slijten”

 

Delen