De stoel van Loes Swaan

Aan de door Piet Kramer ontworpen stoel van Loes Swaan (53, revalidatiearts) zijn dierbare familieherinneringen verbonden.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Lex van Lieshout/DB

AA10-2015p054“Deze stoel zit niet alleen lekker maar is ook vrij hoog, waardoor je er makkelijk uit op kunt staan. Dat is waarschijnlijk de reden dat mijn grootmoeder er tot op hoge leeftijd graag in zat. Als ik haar voor me zie, is het in dit stoeltje. Het is ontworpen en gemaakt door de architect Piet Kramer, een belangrijk vertegenwoordiger van de Amsterdamse School die destijds getrouwd was met de zus van mijn oma.

‘Ooit zal ik er misschien zelf  ook mijn laatste laatste dagen in slijten’

Na haar overlijden kwam ’t bij mijn vader terecht, en ook die zat op zijn oude dag het liefst hierin. Toen mijn vader eind vorig jaar stierf, erfde ik het. Ooit zal ik er misschien zelf ook mijn laatste dagen in slijten, maar ik hoop natuurlijk dat het nog lang duurt voor het zover is.”

Ook in deze serie:

  • Jan Ulehake: “De zitting is eerst in ijs vormgegeven”
  • Wieneke de Leeuw: “Heerlijk om materiaal op een originele manier te recyclen”
  • Rob Sleutelberg: “Ik ben blij dat ik mijn favoriete stoel weer terugheb”

 

Delen