-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Ignace Schretlen: Een niet herkende BN’er
- Dienie Koolen-Goossens: Passend onderwijs (2)
- Marjan Enzlin: Seksuele intimidatie
- Frank van Wijck: Dubbele boodschap
- Bram Vermeer: Ingevuld verleden
- Martijn Reinink: Aardige vrijgezel
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
De werking van de bitcoin
Steeds vaker is er berichtgeving over bitcoins. Maar wat is een bitcoin eigenlijk en wat kun je ermee?
Tekst: Roel Notten
Het bitcoinsysteem is een compleet gedecentraliseerd online betaalsysteem dat bestaat uit bitcoingebruikers zonder tussenkomst van een bank. Een bitcoin zelf is een digitale betaaleenheid.
Hoewel bitcoins steeds populairder worden, is er op dit moment nog geen enkele Nederlandse financiële instelling die bitcoins accepteert. Wel kan in Nederland in een aantal gevallen al betaald worden met bitcoins, bijvoorbeeld bij thuisbezorgd.nl, maar de leverancier wisselt de bitcoins bij de bestelling direct om voor zekere euro’s. De koers van de bitcoin zelf fluctueert sterk en er zijn vele risico’s. Onlangs wisten hackers voor naar verluidt 237 miljoen euro aan bitcoins buit te maken na een inbraak op de Japanse bitcoinbeurs MtGox.
Diverse toezichthouders maken zich zorgen over bitcoins. Zo heeft de Chinese centrale bank financiële instellingen verboden bitcoins te gebruiken bij officiële transacties onder meer vanwege de te grote risico’s die verbonden zijn aan speculatie met bitcoins en omdat bitcoins kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld. De Franse centrale bank ging minder ver en waarschuwde voor het gebruik van bitcoins vanwege extreme koersuitslagen en omdat het lastig zou kunnen zijn de bitcoins om te wisselen voor reguliere valuta. Dat alles maakt bitcoins volgens VvAA onder de gegeven omstandigheden geen veilig terrein om u op te begeven.
Delen:
Gerelateerde artikelen:
Onderwerpen