De wijde wereld in

s041611-04Rondkijken in een niet-Westers land, je motivatie voor de studie terugvinden of ervaren hoe het in de tropen is. Redenen genoeg voor een buitenlandstage. Nancy: “De mooiste herinneringen maak je buiten je comfortzone.”

Tekst: Andrea Linschoten

s041611-01Nynke van der Veen (21, vierdejaars geneeskunde in Groningen) wil de wachttijd voor haar eerste co-schap vullen met een stage in het buitenland. Gelukkig kan ze op korte termijn vertrekken. “Ik koos voor Bacolod op de Filipijnen omdat het een mooie combinatie van stad en natuur biedt. In het ziekenhuis zag ik aandoeningendie ook in Nederland voorkomen, maar soms anders behandeld worden en aandoeningen die in Nederland weinig of helemaal niet voorkomen, zoals tetanus, tbc en dengue. Bacolod heeft een nieuw, modern ziekenhuis, maar tijdens mijn stage was slechts een deel van dit nieuwe gebouw in gebruik. In het oude deel was het heet, het stonk en de patiënten lagen op overvolle zalen en zelfs op de gang. Ik liep mee op een OK met verouderde apparatuur en beperkte middelen. De meerderheid van de ingrepen werd door laparotomie verricht. Het is goedkoper om een patiënt open te snijden en te kijken wat er aan de hand is dan eerst beeldvormend onderzoek te doen. Het nieuwe gedeelte had airconditioning en moderne apparatuur. Hier lagen minder mensen op zaal en werd de verzorging van de patiënt niet overgelaten aan de familie.”

‘Het is normaal dat artsen 360 dagen per jaar 24-uursdiensten draaien’

Een ander verschil met Nederland zijn de diensten: “Het is normaal dat artsen 360 dagen per jaar 24-uursdiensten draaien. Het is dan ook niet vreemd om tijdens operaties slapende chirurgen te zien. Toch waren ze allemaal erg behulpzaam en bereid de studenten te betrekken bij alle operaties.”

s041611-02Nancy van Veelen (23, vierdejaars geneeskunde in Leiden) kiest er bewust voor om een jaar te reizen voordat ze aan haar co-schappen begint. Ze kiest voor een stage in Peru. Op het moment van schrijven zit Nancy net een paar weken in Peru. Ze vertelt aan de telefoon: “Ik heb last van het post-bachelor syndroom. Drie jaar lang heb ik gedaan wat ik leuk vond en opeens vroeg ik mezelf af of ik wel de juiste keuzes had gemaakt. Ik merkte dat er van mijn motivatie voor geneeskunde nog maar een klein sprankje over was van waarmee ik drie jaar geleden aan mijn studie begon. En ik hoop eigenlijk met mijn stage in Peru, weg uit de veilige bubbel van Nederland, mijzelf weer terug te vinden. En daarmee ook mijn motivatie en passie voor geneeskunde. Ik denk dat een compleet nieuwe omgeving hierbij enorm stimulerend kan zijn. Verder wil ik ook erg graag de cultuur van een land als Peru ervaren en daarbij Spaans leren.”

‘Ik hoop hier mijn motivatie en passie voor de geneeskunde terug te vinden’

Ook Nancy mag al regelmatig bij operaties helpen, maar ze moet wel wennen. “Ik mocht assisteren bij een kleine ingreep op de Intensive Care Unit en kreeg steriele handschoenen en een operatieschort dat al eerder was gebruikt. Ik vond het tot dan toe best netjes gaan, alles op een steriel veld. Alleen toen de telefoon van de arts ging, nam hij gewoon op met zijn steriele handschoenen.” Er valt Nancy nog meer op: “Er is nauwelijks patiëntencontact. De patiënt heeft geen inspraak en er wordt hem niks uitgelegd.”

s041611-03Sarah van der Valk (21, vierdejaarsgeneeskunde in Maastricht) heeft ook een duidelijk doel voor ogen met haar buitenlandstage. “Vanaf mijn 16de ben ik geïnteresseerd in tropengeneeskunde en is het mijn droom om bij Artsenzonder Grenzen te werken. Ik hou van reizen en als kind wilde ik al dokter worden. Tropengeneeskunde leek me bij uitstek de richting om dit te combineren. Met deze stage kon ik kijken of tropengeneeskunde daadwerkelijk iets voor mij is.

‘Toen ik hoorde dat ik een week bij de Masai kon doorbrengen, was ik verkocht’

Mijn vader maakte mij enthousiast voor Arusha in Tanzania. Toen ik hoorde dat ik dan een week bij de Masai kon doorbrengen, was ik verkocht.” Sarah ervaart hoe het werk verschilt met Nederland: “Je kunt met heel weinig middelen al heel veel doen. Het verbaasde me hoe weinig materiaal het ziekenhuis ter beschikking had. Toch wisten artsen en verpleegkundigen vaak op heel creatieve manieren hun patiënten zo goed mogelijk te helpen.”

Ook Sarah verbaast zich erover dat er niet altijd steriel wordt gewerkt en dat patiënten geen privacy hebben. “Soms lagen er meerdere patiënten samen in één bed.”

Open houding

Naast het werk is er tijd genoeg om het land te ontdekken. Op de Filipijnen gaat Nynke snorkelen en eropuit met een scooter. Nancy doet in Peru onder meer een tweedaagse hike naar een oase in de Colca Canyon. Sarah bezoekt in haar vrije tijd niet alleen weeshuizen maar maakt ook een trip naar Kilimanjaro National Park, gaat op safari in de Serengeti en brengt een weekje door in een Masai dorp. De drie zijn erg enthousiast over hun reis. Hebben zij tips voor studenten die ook een buitenlandstage overwegen of op het punt staan te vertrekken?

Nynke: “Als je twijfelt, gewoon gaan. Het was voor mij de eerste keer dat ik alleen op reis ging, maar dat heeft juist in mijn voordeel gewerkt. Als je alleen bent, stap je eerder op de artsen af. Ik werd altijd gevraagd of ik wilde assisteren bij operaties, ook die in de westerse wereld minder vaak worden uitgevoerd.”

Sarah vult aan: “Alles loopt anders dan in Nederland, dus heb niet te hoge verwachtingen van wat er allemaal mogelijk is wat diagnostische middelen en behandelingen betreft. Ga vooral met een open houding op stage en neem zo veel mogelijk in je op. En natuurlijk: geniet van de hele ervaring.”

Nancy tot slot: “Natuurlijk is het spannend, maar de mooiste herinneringen maak je buiten je comfortzone. Daarbij is het belangrijk te beseffen dat je geen held bent door voor een stage naar een ander land te gaan. Observeer en ga mee in de cultuur. Dat is de beste ervaring die je eruit kunt halen.”

Zo regel je het

VvAA QualityTime (het reisbureau van VvAA) werkt samen met Work the World, een non-profitorganisatie die op maat gemaakte (extracurriculaire) stages en keuzeco-schappen aanbiedt voor (para)medisch studenten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika (Ghana, Tanzania, Nepal, Sri Lanka, Filipijnen en Peru).

Work the World neemt je veel gedoe uit handen bij de voorbereidingen en heeft ter plekke een lokaal team dat 24 uur per dag voor je klaarstaat. Verzekeringen, vliegtickets, visumaanvraag en verlengingen van de buitenlandstage kan VvAA voor je regelen. vvaa.nl/worktheworld.

 

Delen