Deadline definitieve berekening NOW 22 februari

Werkgevers in de sector zorg en welzijn kunnen tot 22 februari 2023 de definitieve berekening NOW aanvragen. Dit kan enige tijd kosten, mede door benodigde derden- of accountantsverklaringen. Is het afronden van die verklaringen niet haalbaar, dan is uitstel mogelijk. Geef dit dan wel tijdig aan.

Werkgevers in de sector zorg en welzijn, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4), hebben tot 22 woensdag februari 2023 om hun definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Vragen zij de definitieve berekening niet tijdig aan, dan kan dat leiden tot een terugvordering van het volledige voorschot.

Werkgevers ontvingen bij de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) eerst een voorschot dat was gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

De deadline voor vier NOW-periodes

De deadline voor de definitieve aanvraag is vastgesteld op 22 februari 2023 en geldt voor vier NOW-periodes:

  • de derde periode NOW (NOW 3.1); van oktober 2020 tot en met december 2020
  • de vierde periode NOW (NOW 3.2); van januari tot en met maart 2021
  • de vijfde periode NOW (NOW 3.3); van april tot en met juni 2021
  • de zesde periode NOW (NOW 4); van juli tot en met september 2021

Veel werkgevers in de sector zorg en welzijn vroegen in de COVID-19-periode in meerdere periodes NOW aan. In totaal werden over deze vier periodes 18.700 voorschotten toegekend aan 7.909 unieke werkgevers in de sector zorg en welzijn. UWV keerde over deze vier periodes € 439,4 miljoen euro aan voorschotten uit. Nog zo’n 4.000 werkgevers moeten nu nog een of meer aanvragen indienen.

Uitstel mogelijk voor afronden derden- of accountantsverklaring

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Door de gecombineerde deadline voor vier periodes kunnen bepaalde controlewerkzaamheden gecombineerd worden, zodat werkgevers niet voor elke periode apart een boekhouder of accountant hoeven in te schakelen.

Door de drukte bij boekhouders en accountants kan het mogelijk niet lukken om op 22 februari die derden- of accountantsverklaringen afgerond te hebben. Daarom is het opnieuw mogelijk om veertien weken uitstel te krijgen. UWV geeft aan dat het belangrijk is dit uiterlijk 22 februari aan te geven via het speciale formulier op hun website.

Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op de website van UWWV. Ook kunnen ze in hun persoonlijke Mijn NOW-omgeving per regeling zien wat ze nog moeten doen.

Delen