Digital health

 

Van 7 t/m 14 oktober bezoekt een breed gezelschap van leden en bestuursleden Het Exponential Medicine congres in San Diego (VS). Aansluitend aan het congres maakt het gezelschap een toer langs innovatieve organisaties in Silicon Valley en San Francisco. De bestuursleden van VvAA doen hier verslag van hun bevindingen.Klik hier voor alle andere bijdragen.

 

Tijmen Hiep

Tijmen Hiep is tandarts en penningmeester van Vereniging VvAA

Kunstmatige intelligentie, robotica, blockchain, nanotechnologie, 3D-printing, Big Data, DNA-technologie; technologische ontwikkelingen volgen elkaar in moordend tempo op. Zo snel dat ze geen lineair, maar een exponentieel ontwikkelingspatroon volgen. Het lijkt bijna niet bij te houden, zelfs de presentaties worden hier in zo’n hoge snelheid afgehandeld dat het me een beetje duizelt. Maar wat ontzettend inspirerend! En dit is dan nog maar het begin!

Empowerment van de patiënt staat voorop, data-analyse en algoritmes vormen de basis van het nieuwe zorgverlenen. Of het nu gaat om diagnostiek, preventie of curatieve behandelingen, op alle vlakken staan disruptieve innovaties klaar om ons gezonder en gelukkiger te maken. Zelfs met de mobiele telefoon die nu in je zak hebt zitten gaan we oneindig veel metingen uitvoeren om onszelf te monitoren. Lijkt er iets mis te gaan? Even snel een video conference met je arts. En tegelijkertijd delen we onze data voor wetenschappelijk onderzoek.

Data-analyse en algoritmes vormen de basis van het nieuwe zorgverlenen

Begint de zorg die wij al jaren met veel overgave leveren dan volledig een exacte wetenschap te worden? Waarbij machines de zorg gaan leveren, en data-analyse het nieuwe toverwoord is? Als je hier rondloopt zou je het bijna denken. De robots en computers vliegen je om de oren, en als tandarts vraag ik me af of de zorg die ik straks ga leveren nog enigzins lijkt op de wijze waarop ik ben opgeleid.

Maar één ding zal niet snel veranderen: de patiënt, met alle emoties die gepaard gaan met ziek zijn. En de belangrijke rol van een vertrouwde en empathische zorgverlener. Gelukkig zijn ze dat hier niet helemaal vergeten. De technologie moet ons in staat stellen om beter voor onze patiënten te kunnen zorgen, en tijd en ruimte vrij te maken voor begeleiding en empathie. Want dat is toch echt iets wat de techniek niet zomaar van ons kan overnemen.

Gelukkig wordt onze relevantie als zorgverleners dus niet volledig weggewuifd hier in het geweld van exponentiele en disruptieve innovaties. Ik sluit me graag aan bij de slotzin van een van de keynote speakers: “A little bit less digital, and a lot more health.”

Delen