Discipline

Oumaima Aajoud (22) uit Amsterdam, is eerstejaars masterstudent geneeskunde.COVID-19 heeft veel impact, ook op mij. Hoewel onderwijs op afstand prima werkt, is het toch anders dan aanwezig zijn op de universiteit. Ik mis de interactie met studenten en docenten. In de pauze koffie halen en met mijn medestudenten bijkletsen of de studiestof bespreken, zit er ook niet meer in. Daarnaast blijft het lastig om praktische vaardigheden zoals lichamelijk onderzoek te leren via online onderwijs.

Hoewel ik dankbaar ben dat ons onderwijs online doorgaat, geeft het soms wel problemen. Denk aan tentamens op afstand maken. Tijdens een tentamen is het doodstil in de zaal. Helaas is dat thuis niet altijd het geval. Mijn buren besloten bijvoorbeeld op de dag van mijn tentamen te klussen in hun huis. Ook hapert de wifi soms tijdens een college; heel vervelend. 

‘Mijn buren besloten tijdens mijn tentamen te klussen in hun huis’

Aan de andere kant heeft deze pandemie ook een positieve kant. We moeten nu meer een beroep doen op onze discipline en ons planningsvermogen. Dat we deze eigenschappen al vroeg onder de knie moeten hebben, is alleen maar een voordeel. Daarnaast doen docenten hard hun best om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. 

Via online colleges en werkgroepen is er toch nog ruimte om vragen te stellen. Ook studenten die niet zo snel durven af te stappen op hoogleraren, stellen tijdens de online colleges wel hun vragen. 

Al met al vind ik het onderwijs op afstand niet ideaal, maar zeker goed te doen. Het vergt misschien meer energie en inzet, maar uiteindelijk komen ook wij sterker uit deze crisis en zullen we deze ervaring nooit meer vergeten. En plannen kan ik als de beste: ik plan elke dag een uur Netflix in voor mijn favoriete serie; prioriteiten stellen is ook belangrijk.

Delen