Duo-expo – stillevens

In de maanden september en oktober zijn in de Deventer Bergkerk vijftig bijzondere stillevens te zien van Louise te Poele (1984) en Charles Niël (1960). 

De twee kunstenaars hebben gemeen dat zij werken volgens de clair-obscur-methode, een vooral in de zeventiende eeuw geliefde lichttechniek die de diepte in afbeeldingen versterkt. Beroemde voorbeelden uit de schilderkunst als het gaat om clair-obscur, zijn Rembrandt en Caravaggio. Te Poele en Niël fotograferen op soortgelijke wijze, waardoor hun werken geregeld voor schilderijen worden aangezien.

Het werk van Te Poele, die in 2008 afstudeerde aan de ArtEZ kunstacademie in Arnhem, typeert zich door het gebruik van moderne kleuren en objecten. Niël – in het dagelijks leven radiotherapeut – volgde de fotovakschool in Amsterdam. In zijn werken draait het om objecten uit de natuur die hij soms aanvult met antieke stukken. De presentatie in vergulde, oude lijsten benadrukt het ‘schilderijgevoel´. 

Stillevens – Bergkerk Devener, t/m 27 oktober, m.u.v. maandag dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur, louisetepoele.nlcharlesniel.com

Delen