DVD – Cuba zonder gezwijmel

Jésus is een jongeman die als kapper een moeizaam bestaan bij elkaar scharrelt in Havana. Zijn droom is om te schitteren als drag performer in een plaatselijke nachtclub. Maar zodra die in vervulling lijkt te gaan, duikt ineens de vader op die hem en zijn intussen overleden moeder vijftien jaar geleden in de steek liet.

Ángel blijkt een aan lager wal geraakte ex-bokser die van travestie en homoseksualiteit niks wil weten. Het verhaal dat dan volgt, van de confrontaties tussen vader en zoon, is aan de ene kant voorspelbaar, maar tegelijkertijd ook menselijk en overtuigend.

Met als opvallende extra dat de Ierse regisseur bewijst dat een film die in Cuba op locatie is geschoten, níet vanzelf hoeft te vervallen in gangbaar gezwijmel over de niet-door-vooruitgang-bedorven pittoreskheid van de stedelijke omgeving daar (“Die práchtige vervallen gebouwen!”), maar juist zonder franje laat zien hoe miserabel en hard het leven daar is, na bijna zestig jaar communistische dictatuur.

Viva – Ierland/Cuba, 2016, regie: Paddy Breathnach, hoofdrollen: Héctor Medina, Jorge Perugorría, Luis Alberto García, Laura Alemán.

 

Delen