DVD – Hacksaw Ridge

Soms leek het erop dat we hem alleen nog maar in het nieuws zagen bij alweer een explosie van alcoholisch wangedrag en racistisch gescheld. Maar Mel Gibson is een man van vele tegenstrijdige eigenschappen. Als mens, laverend tussen streng katholicisme en aanstootgevend sterrengedrag, maar ook als professional: als acteur én als regisseur; en dat laatste van soms echt bijzondere films.

Met Hacksaw Ridge heeft regisseur Gibson zichzelf overtroffen. Dit waargebeurde verhaal van korporaal Desmond Doss, is als film over de Tweede Wereldoorlog nóg realistischer dan Steven Spielbergs Saving Private Ryan. Door de ultieme, nietsverhullende manier waarop de hel van het slagveld in beeld wordt gebracht (in dit geval op Okinawa), maar ook door het verhaal van de hoofdpersoon in dit drama. Als religieus gewetensbezwaarde soldaat weigerde Desmond Doss zelf de wapens op te nemen. Maar wat hij hier aan heldendom tegenoverstelde, als medic in steeds de voorste linies, zal kijkers nog heel lang bijblijven.

Hacksaw Ridge – VS, 2016, regie: Mel Gibson, hoofdrollen: Andrew Garfield, Sam Worthington, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Luke Bracey

 

Delen