DVD – Lady Bird

Veel van de betere Amerikaanse films van nu zijn een soort mix van ‘Hollywood’ en ‘arthouse’. Geproduceerd met een relatief bescheiden budget, door jonge makers die de rollen van schrijver, regisseur en acteur moeiteloos afwisselen en combineren.

Greta Gerwig (34) kennen we nog, als titelrolspeelster en als co-auteur, van Frances Ha uit 2012: een soms humoristische, soms pijnlijke schets van ‘het in New York willen maken’. Lady Bird is Gerwigs debuut én tegelijk doorbraak als solo-regisseur: overladen met prijzen en met vijf Oscarnominaties, en met ook veel succes in de bioscoop.

Spelend in Sacramento (Californië) in 2002, is deze film het goed vertelde coming-of-age verhaal van een ‘moeilijke’ dochter uit een gezin van bescheiden welstand; een meisje met een onwaarschijnlijke (universitaire) ambitie die de grenzen van haar milieu radicaal overstijgt. Met een mooie hoofdrol voor Saoirse Ronan, in 2015 al schitterend in Brooklyn, die ondanks haar intussen al 24 jaar de 17-jarige Christine perfect neerzet.

Lady Bird, VS, regie: Greta Gerwig, hoofdrollen: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Beanie Feldstein

 

Delen