DVD – Liefde en emigratie

Brooklyn zou je een ouderwetse film kunnen noemen. Een bijna klassiek verhaal van emigratie, uit de tijd van vroeger, langs lijnen die behoorlijk herkenbaar zijn.

Het is begin jaren vijftig van de vorige eeuw als een jonge vrouw uit de Ierse provincie de overtocht maakt naar Amerika, op zoek naar beter economisch perspectief. Dat laatste vindt ze daar ook, na een wat moeilijk begin. Maar tegen die tijd is ook het échte verhaal begonnen: van liefde en van bijbehorende verwikkelingen en complicaties.

Bijna iedereen in deze film blijkt een integer en goed mens. Dat zorgt voor soms wat suikerzoetheid en voorspelbaarheid. Maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de finesses waarmee al die rechtschapen karakters tóch individueel worden uitgetekend, en onderling heel verschillend blijken. In een scenario dat is geschreven door Nick Hornby – en dat alleen al is voldoende reden om deze mooie film te zien.

Brooklyn – Verenigd Koninkrijk/Ierland, 2015, regie John Crowley, hoofdrollen Saoirse Rohan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent

Delen