DVD – Logan Lucky

Het genre is intussen overbekend. Een in wezen sympathieke groep van (vooral) mannen beraamt een inbraak die technisch gezien onmogelijk is. Puur als ambitieus vermogensdelict, niks geen gewapende overval of geweld tegen mensen, met als doelwit een onpersoonlijke, schatrijke organisatie waar je als kijker geen medelijden voor zult voelen.

Dat Steven Soderbergh het maken van dit soort schelmenfilms perfect beheerst, weten we al sinds zijn Ocean’s-trilogie. Dat hij nu met Logan Lucky opnieuw iets goeds aflevert, zit hem in vier dingen. In de kwaliteit van de humor, soms zelfs parodie of bijna slapstick, die altijd onderdeel van dit soort films moet zijn. In tegelijk een ondertoon van ernst, in de portrettering van het poor white-bestaan in een probleemregio als het achterland van West-Virginia. In de ijzersterke cast, met speciaal Adam Driver als overtuigende superster-in-wording. En in een late, intelligente plotverdikking die dit verhaal tot het einde toe boeiend weet te houden.

Logan Lucky – Verenigde Staten, 2017, regie: Steven Soderbergh, hoofdrollen: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough

 

Delen