DVD – Loving Vincent

Deze film is vóór alles een bijzondere mix. Van ‘gewone’ speelfilm en cartoon, deels op basis van bijna negenhonderd speciaal ‘naar Van Gogh’ gemaakte schilderijen die zijn verwerkt tot animatie-frames. Van acteurs, van wie sommigen geschilderd aanwezig zijn en sommigen alleen als stem. En van historische werkelijkheid en speculatieve fictie.

Een groot deel van Loving Vincent speelt zich af kort na die fatale 29ste juni 1890, de dag waarop Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise na een schotwond overleed. Was het inderdaad zelfmoord? Of was er iets anders aan de hand?

Een antwoord blijft uit, maar dat is ook niet waar het in deze productie echt om gaat. Want dat is: die betoverende opeenvolging van (bewegende) beelden direct aan Van Gogh zelf ontleend – een artistieke én technische prestatie van formaat. Met in het verhaal zelf een opvallend prominente rol voor de legendarische dokter Paul Gachet, en diens intrigerende dochter Marguerite.

Loving Vincent – Polen/UK/USA, 2017, regie: Dorota Kobiela en Hugh Welchman, hoofdrollen/stemmen: Douglas Booth, Chris O’Dowd, Saoirse Ronan, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk

 

Delen